Poolse Wikipedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Poolstalige Wikipedia
Poolse Wikipedia
Polish Wikipedia Main Page - 2007-04-24.png
Type Open inhoud
Taal Pools
Registratie Vrije keuze
Eigenaar Wikimedia Foundation
Auteur(s) Wikipedia-gemeenschap
Opgericht 26 september 2001
Status Actief
Link pl.wikipedia.org
Portaal  Portaalicoon   Media

De Poolstalige versie van Wikipedia werd opgericht op 26 september 2001 en overschreed op 24 september 2013 het aantal van 1 miljoen artikelen. Na de Russische Wikipedia is het de grootste Wikipedia in een Slavische taal.

De Poolstalige Wikipedia begon als een onafhankelijk project onder het domein wiki.rozeta.com.pl. Op verzoek van de makers van de Engelstalige Wikipedia werd de site toegevoegd aan het internationale Wikipedia's als pl.wikipedia.com op 12 januari 2002 en op 22 november 2002 als pl.wikipedia.org. Om domeinkapen te voorkomen heeft de Poolstalige Wikipedia ook haar eigen domein www.wikipedia.pl, dat doorwijst naar pl.wikipedia.org.

De woorden "Wikipedia, de vrije encyclopedie" in het Pools zijn Wikipedia, wolna encyklopedia, dat wordt uitgesproken als [/vʲikʲiˈpɛdʲa ˈvɔlna ɛntsɨklɔˈpɛdʲa/]?.

Tijdlijn[bewerken]

Poolstalige Wikipedia op dvd[bewerken]

De Poolstalige Wikipedia werd voor het eerst gepubliceerd op dvd, samen met de papieren uitgave van het tijdschrift Enter SPECIAL in augustus 2005. De uitgever heeft niet geprobeerd de Wikimedia Foundation te contacteren om de dvd op de markt te brengen. De versie werd als illegaal beschouwd, omdat het de GNU GPL Licentie had geschonden. Daarnaast werkte de software die gebruikt werd in de versie niet onder Microsoft Windows 98.

Een nieuwe dvd-editie werd voorbereid als een gezamenlijk project van de Poolse tak van de Wikimedia Foundation (Wikimedia Polska) en de Poolse uitgever Helion. Hij zou artikelen bevatten die compleet waren op 24 november 2006. De editie werd gepubliceerd in eind juli 2007. Een exemplaar kostte 39 zloty.

Externe links[bewerken]