Port aux Basques

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Port aux Basques
Port aux Basques (Newfoundland)
Port aux Basques
Situering
Locatie Newfoundland, Vlag van Canada Canada
Coördinaten 47° 35′ NB, 59° 8′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 2 km²
Soort water Baai
Maximale lengte 2,2 km
Maximale breedte 1,6 km
Maximale diepte 20[1] m
Overig
Eiland(en) Money Island, Pikes Island, Snooks Island en Vardys Island
Plaatsen Channel
Detailkaart
Gedetailleerde navigatiekaart van Port aux Basques (1952)
Gedetailleerde navigatiekaart van Port aux Basques (1952)
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Port aux Basques is een natuurlijke haven in het uiterste zuidwesten van het Canadese eiland Newfoundland.[2] De inham maakt deel uit van de gemeente Channel-Port aux Basques en huisvest een belangrijke veerhaven van waaruit Marine Atlantic de verbinding met Nova Scotia verzorgt.[3] Het dorp Channel is deels aan de westzijde van deze natuurlijke haven gelegen.

De benaming Port aux Basques verwijst ook wel naar de bebouwing langs de inham en wordt daarnaast dikwijls gebruikt als pars pro toto-verwijzing naar de volledige gemeente Channel-Port aux Basques.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Port aux Basques is een inham van de Straat Cabot met een oppervlakte van zo'n 2 km². Hij bevindt zich 13 km ten oostzuidoosten van Cape Ray, de zuidwestelijke kaap van Newfoundland.[1] In de natuurlijke haven liggen vier eilanden, namelijk Money Island, Pikes Island, Snooks Island en Vardys Island, en nog een aantal rotsen.[1]

De veerhaven van Port aux Basques is de westelijke terminus van het eilandgedeelte van de Trans-Canada Highway, evenals het beginpunt van provinciale route 470 (die daarna langs de nog vrij ongerepte noordkust van de baai loopt).

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]