Portaal:Geografie/Uitgelicht/3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fragment van een topografische kaart rond Hoogeveen uit 1914
Fragment van een topografische kaart rond Hoogeveen uit 1914

Een topografische kaart is een kaart die bedoeld is om zo getrouw en volledig mogelijke een deel van het aardoppervlakte te beschrijven door de weergave van onder meer: het reliëf, de natuurlijke kenmerken, de infrastructuur, de bebouwing, de natuurlijke grenzen, de administratieve grenzen en gebruikte toponiemen.

Om een kaart leesbaar en overzichtelijk te houden worden er voor de afbeelding van bijzondere objecten, terreinkenmerken en administratieve grenzen symbolen gebruikt zoals voor: wegwijzers, gemeentehuis, hunebed, taludlijnen, bruggen, torens, hoogtelijnen, gemeentegrenzen, enz.

De symbolische kleur van vlakken geeft informatie over de terreingesteldheid. Bij paars weten we dat het om een heideveld gaat, terwijl de heide slechts enkele weken per jaar bloeit. Donkergroen voor bos, lichtgroen voor gras, geel voor zand, blauw voor water, rood voor bebouwing, zwart voor hoogbouw. Afhankelijk van de kaart kunnen er afwijkende kleuren en symbolen worden gebruikt, daarom is er een verklaring van gebruikte tekens of legenda opgenomen.