Portaal:Georgië/Uitgelicht/05

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
26 mei is de belangrijkste nationale feestdag (president Salome Zoerabisjvili, 2022)

De onafhankelijkheidsdag van Georgië is op 26 mei en is de belangrijkste nationale feestdag. De dag staat in het teken van de verklaring van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Georgië op 26 mei 1918, die als de basis wordt gezien van het moderne Georgië.

Alhoewel actiegroepen betrokken bij de onafhankelijkheidsbeweging in de Sovjetperiode de officiële onafhankelijkheidsdag op 9 april wilden hebben, werd de dag door de regering van Zviad Gamsachoerdia op 26 mei gezet. Op 9 april 1989 werd een grote anti-Sovjet en pro-onafhankelijkheidsdemonstratie in hoofdstad Tbilisi door Sovjet ordetroepen bloedig onderdrukt. Twee jaar later werd, na het onafhankelijkheidsreferendum, op 9 april 1991 "het herstel van de onafhankelijkheid" van de Sovjet-Unie uitgeroepen op basis van de akte van onafhankelijkheid van 26 mei 1918 en bleef het de onafhankelijkheidsdag van Georgië. De dag werd ook in de jaren 1918-1922 jaarlijks gevierd, waarbij de edities van 1921 en 1922 een verzetsdaad waren tegen het Sovjetregime.

Op deze dag vinden officiële plichtplegingen plaats door het staatshoofd en de regeringsleider, geeft de Georgische krijgsmacht een acte de presence en zijn er andere feestelijkheden. Onder de regering van president Micheil Saakasjvili werd een militaire parade op de Roestavelilaan ingevoerd, maar deze is sinds 2013 afgeschaft.