Portaal:Literatuur/Schrijver Uitgelicht/47

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ian McEwan (Aldershot, 21 juni 1948) is een Britse schrijver.

Als zoon van een militair officier bracht hij een groot deel van zijn jeugd door in Oost-Azië, Duitsland en Noord-Afrika. Zijn opleiding genoot Ian McEwan op het prestigieuze Eton College, de Universiteit van Sussex en de Universiteit van East Anglia.

McEwan debuteerde in 1975 met de bundel korte verhalen First Love, Last Rites. Hiermee werd hij in één klap beroemd en won hij een jaar later de literaire prijs de Somerset Maugham Award. In Nederland werd het boek uitgebracht onder de titel De laatste dag van de zomer. Daarna volgde zijn debuutroman The Cement Garden (1978) en in 1981 volgde de roman The Comfort of Strangers. Door de enigszins bizarre aard van deze verhalen kreeg hij destijds de bijnaam "Ian Macabre".

Veel van zijn boeken werden verfilmd, zoals zijn debuutroman The Cement Garden in 1993 met in de hoofdrollen Charlotte Gainsbourg en Andrew Robertson, in 2004 Enduring Love met de latere James Bond Daniel Craig in de hoofdrol en in 2007 volgt Atonement met James McAvoy en Keira Knightley.

(lees verder)