Portaal:Openbaar vervoer/Uitgelicht/4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een bus van Transport en Commun voor station Liège-Guillemins

TEC, afkorting van Transport en Commun, vanaf 1991 tot en met 31 december 2018 ook wel Société Régionale Wallonne du Transport (SRWT), of sinds 1 januari 2019 Opérateur du Transport de Wallonie (OTW), is een vervoerbedrijf dat stads- en streekvervoer exploiteert in Wallonië in opdracht van het Waals Gewest. Met 1543 voertuigen (+533 van pachters) worden jaarlijks 158,5 miljoen reizigers vervoerd.

De SRWT is voortgekomen uit het Waalse deel van de NMVB / SNCV en fusies met de stadsvervoerbedrijven van Verviers (STIV), Luik (STIL) en Charleroi (STIC).

Het vervoerbedrijf vervoert voornamelijk per bus. In de omgeving van Charleroi exploiteert de SRWT trams deels op een premetrotracé. TEC zal ook een kabeltrein gaan exploiteren in Spa.

In tegenstelling tot De Lijn opereerden de verschillende entiteiten tot en met 31 december 2018 bij de SRWT veel zelfstandiger. Zo leggen zij zelf de tarieven vast en hebben alle een eigen website. Sinds 1 januari zijn door een hervorming de vijf entiteiten gefuseerd. Tegelijkertijd werd de naam gewijzigd en het aantal directies gereduceerd. Een deel van de buslijnen van de OTW wordt door onderaannemers of exploitanten uitgebaat. De grootste exploitantenholding in Wallonië is EBH.

Voor 65-plussers die in België wonen zijn alle bussen, trams en metro's in België gratis (bij het Brusselse vervoersbedrijf MIVB op weekdagen pas vanaf 9 uur).