Portaal:Steden/Uitgelicht stad BNL/12

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charleroi, place Charles II
Charleroi, place Charles II

Charleroi (Waals: Tchålerwè, Nederlands: Karelskoning) is een grote industriestad in de Belgische provincie Henegouwen, die het resultaat is van de fusie van de eerder kleine kernstad, met veertien voorsteden, waarmee ze vergroeid is. De stad telt meer dan 201.000 inwoners op een oppervlakte van 102 km², en is daarmee naar inwoners, de grootste stad van Wallonië, en vooral groter dan rivaal Luik. In het stedelijke gebied rond Charleroi wonen meer dan 650.000 mensen.

Charleroi ligt aan de rivier de Samber. Oorspronkelijk heette het Charnoy. De Spanjaarden maakten van dit dorpje een belangrijke vesting en hernoemden het in 1666 tot Charleroi, naar koning Karel II. Charleroi heeft een Nederlandse naam, Karelskoning, deze wordt echter zeer zelden gebruikt, en het is onduidelijk of dit een oude naam is die vergeten is, of dat dit een nieuwe naam is.

Charleroi was in de late 17e eeuw en eerste helft van de 18e eeuw een van de vestingsteden die deel uitmaakten van de Nederlandse vestingsbarrière in de Zuidelijke Nederlanden

Charleroi, eens een belangrijk industrieel centrum (koolmijnen en staalindustrie), is nu vooral een stad van vergane glorie, met de bijhorende sociale problemen (torenhoge werkloosheid- en criminaliteitscijfers). Overal zijn er resten (terrils, gebouwen) zichtbaar waardoor Charleroi en de regio nog steeds bekendstaat als Le Pays Noir, en geassocieerd wordt met mijnen.

De mijnbouw is ondertussen voltooid verleden tijd, de staalindustrie nog slechts een schim van vroeger, Acec (elektromechaniek), begin jaren 60 qua omzet nog zo groot als Philips bestaat niet langer. Chemie (Solvay) en Glas (Glaverbel), blijven nog overeind.