Portrettengalerij van het Skagens Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pimbrils (overleg | bijdragen) op 17 sep 2015 om 11:13. (→‎De portrettengalerij)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De eetkamer van het Brøndum-hotel, trefpunt van de Skagenschilders. Bovenin is een deel van de portrettengalerij te zien.

De Portrettengalerij van het Skagens Museum is een reeks van 51 kleine portretten van die leden van de Schilderskolonie te Skagen tussen 1884 en 1908 van elkaar schilderden, alsook van diverse andere kunstenaars die op het eiland verbleven dan wel personen die gelieerd waren aan de groep. De portretten zijn nog steeds te zien op hun oorspronkelijke plek in de eetkamer van het Brøndum-hotel, dat later in in het Skagens Museum in zijn oorspronkelijke staat werd herbouwd.

Historie

Eind jaren 1870 ontstond op het Deense eiland Skagen een kunstenaarskolonie, die gaandeweg zou uitgroeien tot het belangrijkste centrum van de Scandinavische schilderkunst aan het einde van de negentiende eeuw: de Skagenschilders. Belangrijke exponenten waren Michael Ancher, zijn vrouw Anna, Peder Severin Krøyer en zijn vrouw Marie, Laurits Tuxen, Viggo Johansen, Carl Locher, Karl Madsen, Fritz Thaulow en Holger Drachmann. Tussen het midden van de jaren 1880 en 1910 zou een voortdurende stroom van Scandinavische kunstenaars het eiland bezoeken, en zelfs een aantal leden van het Deense koninklijk huis. Trefpunt was de eetzaal van het Brøndum-hotel, later verbouwd tot het Skagen Museum, waar ze ook exposeerden.

Naar een idee van Michael Ancher werden vanaf midden jaren 1880 van alle kunstenaars die elkaar in het Brøndum-hotel troffen kleine portretten gemaakt, die opgehangen werden in de eetzaal. Gaandeweg groeide deze ludieke activiteit uit tot een soort inwijdingsritueel van de kolonie. Ancher zelf maakte de meeste portretten, maar ook tal van andere Skagenschilders werkten mee aan de serie. In de loop der jaren, lopend van 1884 tot 1908, ontstonden zo 51 relatief kleine portretten, bijna vierkant van formaat, met een gemiddelde hoogte en breedte van tussen de 30 en 35 centimeter. Ze zijn nog steeds te zien op hun oorspronkelijke plek in de huiskamer, die eind jaren 1920 weer in haar oorspronkelijke staat werd opgebouwd in het Skagens Museum. In haar soort geldt de reeks als uniek in de kunsthistorie.

De portrettengalerij

Literatuur en bron

  • Manfred Leier (red.): 100 mooiste musea van de wereld. Rebo Productions, Lisse, 2005, blz. 20-21. ISBN 978-90-366-1681-2

Externe links