Prachtlamprolia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prachtlamprolia
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
Prachtlamprolia (Lamprolia victoriae)
Prachtlamprolia (Lamprolia victoriae)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Rhipiduridae (Waaierstaarten)
Geslacht: Lamprolia
Soort
Lamprolia victoriae
Finsch, 1874
Afbeeldingen Prachtlamprolia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Prachtlamprolia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De prachtlamprolia (Lamprolia victoriae) is een zangvogel uit de familie waaierstaarten (Rhipiduridae). De soort is de enige uit het geslacht Lamprolia. Het is een endemische vogelsoort van de Fiji-eilanden.

De wetenschappelijke naam is ontleend aan het verkleinwoordje van het Oudgriekse woord: λαμπρός (lampros, briljant); het achtervoegsel is een eerbetoon aan prinses Victoria, de oudste dochter van koningin Victoria.

Kenmerken[bewerken]

De prachtlamprolia is een kleine, zwarte vogel die ongeveer 12 cm lang is en gemiddeld 21 gram weegt. Het is een gedrongen vogel met lange, ronde vleugels en een korte afgeronde staart. Het verenkleed van het mannetje is zwart met een zijdeglans. Op de rug is een witte vlek, ook met een zijdeglans; deze vlek loopt door tot ver in de staart. Op de kruin en de borst hebben de veren een blauwe metaalglans. Het vrouwtje lijkt op het mannetje, maar mist de glans in het verenkleed. De onvolwassen vogels zijn ook doffer gekleurd.

Taxonomie[bewerken]

Afbeelding gemaakt door John Gerrard Keulemans.

Over de indeling van de prachtlamprolia bestond lang geen consensus. Otto Finsch, die de vogel wetenschappelijk beschreef, verkondigde dat hij nooit eerder een vogel had beschreven die hem meer problemen bezorgde over de indeling. De prachtlamprolia is achtereenvolgens beschouwd als soort uit de familie van de paradijsvogels (Paradisaeidae), de Australische vliegenvangers (Petroicidae) en de Elfjes (Maluridae). Sinds 1980 was het idee dat het een afwijkende verwant van de Monarchen en waaierstaartvliegenvangers (Monarchidae) betrof. Echter, in 2009 werd deze vogel (samen met de ook al problematische bergdrongo uit Nieuw-Guinea) geplaatst in een clade dicht bij de waaierstaarten (Rhipiduridae) op grond van uitgebreid moleculair genetisch onderzoek.[2][3]

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De prachtlamprolia komt voor op verschillende eilanden van de Fiji-archipel, in onderling verschillende dichtheden. Het is een vogel van ongestoord regenwoud, maar ook wel in kleine stukken bos, uitgekapt oerwoud en plantages die grenzen aan bossen. Daarin komt de vogel in lagere dichtheden voor. De vogel foerageert op ongewervelde dieren in de onderste etages van de boomkronen in het bos.

De soort telt 2 ondersoorten:

Status[bewerken]

De prachtlamprolia heeft een klein verspreidingsgebied en daardoor alleen is er kans op uitsterven. De grootte van de populatie is gekwantificeerd en wordt geschat op 11.000 tot 19.000 volwassen exemplaren. De prachtlamprolia gaat in aantal achteruit door aantasting van het leefgebied. Op de Fiji's worden bossen gekapt en omgezet in cultuurland of plantages met exotische boomsoorten. Om deze redenen staat de prachtlamprolia als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.[1]