Premio Strega

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Premio Strega is de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs. De prijs wordt sinds 1947 jaarlijks uitgereikt aan het beste fictieboek van een Italiaanse auteur en voor het eerst uitgegeven tussen 1 mei van het vorige jaar en 30 april.

Geschiedenis en selectieprocedure[bewerken | brontekst bewerken]

In 1944 organiseerden Maria en Goffredo Bellonci voor het eerst een literair salon in hun huis in Rome. Deze zondagse bijeenkomsten bevatten al snel de meest notabele personen uit het Italiaanse culturele leven. De groep stond bekend onder de naam Amici della Domenica, de Zondagse vrienden. In 1947 besloten de Belloncis, samen met Guido Alberti, de eigenaar van het bedrijf dat Strega (likeur) produceert, om een literatuurprijs in het leven te roepen, voor het beste Italiaanse fictieboek van het vorige jaar. De winnaar wordt gekozen door de Zondagse vrienden.

Sinds de dood van Maria Bellonci in 1986 werd de organisatie overgenomen door de Fondazione Maria e Goffredo Bellonci. De leden van de vierhonderdkoppige jury worden nog steeds de Zondagse vrienden genoemd. Om een boek in aanmerking te brengen moeten ten minste twee Vrienden hiermee akkoord gaan. De lange lijst met mogelijke winnaars wordt dan uitgedund tot vijf overblijvers. De tweede stemronde, gevolgd door de proclamatie, vindt plaats op de eerste donderdag van juli in het nymphaeum van Villa Giulia in Rome.

In 2006, de zeventigste editie van de Premio Strega, werd een speciale prijs uitgereikt aan de Italiaanse Grondwet, die werd opgetekend in de beginjaren van deze literatuurprijs. De prijs werd in ontvangst genomen door voormalig president van de Italiaanse Republiek Oscar Luigi Scalfaro.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Strega Prize van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.