Prodigy (rapper)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prodigy
Prodigy Black and White.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Albert Johnson
Geboren 2 november 1974
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1992-heden
Genre(s) Hip hop
Gangsta rap
Label(s) 4th&B'way/Island/Universal
Loud/RCA/Sony
Infamous/G-Unit/Interscope
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Actief in Mobb Deep
Functie(s) Rapper
Jaren actief in formatie 1992-heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Albert Johnson, beter bekend als Prodigy (Hempstead, 2 november 1974) is een rapper uit de Verenigde Staten. Hij vormt samen met rapper Havoc het rapduo Mobb Deep.

Biografie[bewerken]

Hij werd geboren in Hempstead, een stad op het eiland Long Island, gelegen in New York. Prodigy wordt vaak gezien als de meest getalenteerde rapper van het rapduo Mobb Deep. Zijn ouders zijn van Ethiopische en Jamaicaanse komaf.

Prodigy stak, samen met Havoc, veel tijd in de albums van Mobb Deep, zoals The Infamous in 1995 en Hell on Earth in 1996. Rond 2000 bracht hij zijn eerste solo-album uit, genaamd H.N.I.C., onder Loud Records. Prodigy werkte samen met een aantal grote producers aan dit album, zoals 'The Alchemist' en 'Rockwilder'.

De nummers van Mobb Deep lieten vooral de donkere kant en de realiteit van het straatleven zien. Hierdoor kregen zij veel respect van zowel critici als fans, maar kregen ze nooit de sterrenstatus als die van Jay-Z of DMX.

Prodigy heeft twee kinderen, T'Shaka, 11, en Tasia, 8. Hij is drager van de ziekte sikkelcelanemie.[1]

Mobb Deep[bewerken]

Prodigy en Havoc hebben elkaar ontmoet op de High School of Art and Design in Manhattan (New York). Ze woonden destijds beiden in Queens (een stadsdeel van New York) en deelden een passie voor hip-hop. Het duo bracht hun debuutalbum uit in 1993, getiteld Juvenile Hill, onder het 4th & B'way label. Het album was niet echt succesvol, zowel qua verkoopcijfers als qua inhoud, maar het zorgde wel voor een start van hun carrière. Het duo had op dit album niet alleen hun eigen beats geproduceerd, maar ook een eigen stijl ontwikkeld: een harde maar poëtische weergave van de realiteit, het straatleven, in hun omgeving. Door deze eerlijke en reële teksten en complimenteuze zwaarmoedige beats kregen zij een contract onder het net beginnende Sony-label, Loud Records / Columbia Records / Sony BMG in 1995. Dit resulteerde in hun eerste grote album: The Infamous.

Mobb Deeps doorbraak[bewerken]

Na een grotendeels genegeerd debuut genaamd Juvinele Hell kwam Mobb Deep ijzersterk terug met hun 2de album, de 1995 klassieker The Infamous, de hoofdsingle van dit album Shook ones part 2 wordt door velen gezien als een van de beste rapnummers aller tijden. Een jaar later, in 1996, brachten Prodigy en Havoc het album Hell on Earth uit. Het album kwam binnen op nummer 6 in de SoundScan-lijsten en wordt gezien als een goed vervolg op The infamous, sommige rapliefhebbers verkiezen Hell on earth zelfs boven The infamous omdat het enigszins meer cinematisch is, hoewel The infamous veel meer heeft betekend voor het genre.

Na dit succes brachten de twee rappers het album Murda Muzik uit. Demo-versies van dit album waren al op het internet uitgelekt terwijl het duo nog bezig was met produceren. De eerste versies van de bijna 30 geproduceerde nummers voor dit album waren op straat en op het internet in groten getale te vinden. Het album kwam een paar maanden later binnen op de derde plaats in Billboard-hitlijsten. Het album werd al snel platinum, mede dankzij het nummer Quiet Storm, Een nummer dat nog steeds de bekende Mobb Deep stijl had, maar ook tekst had die dieper en persoonlijker was dan het meeste wat Mobb Deep voorheen presenteerde.

Soloalbum[bewerken]

Prodigy begon hierna aan een soloalbum. In 2000 bracht hij het langverwachte album uit, getiteld H.N.I.C. (Head Nigga In Charge). Hij kreeg hierbij hulp van producers als The Alchemist en Rockwilder. Havoc verscheen op twee nummers van het album. Prodigy produceerde zelf een aantal nummers van het album. De stijl van het album week niet ver af van de bekende Mobb Deep-stijl. In maart 2008 is zijn derde solo album "H.N.I.C. Pt. 2" uitgekomen.

Jive Records[bewerken]

Het laatste Mobb Deep album onder het platenlabel Loud, getiteld Infamy, was een teleurstelling, zowel lyrisch als muzikaal. Kort daarna werd Loud Records geschrapt door hun nieuwe distributeur.

Mobb Deep tekende bij Jive, wat hun eigen platenlabel opleverde, Infamous Records. Hieronder brachten ze het album Amerika'z Nightmare uit, met producties van The Alchemist en Lil' Jon. Het album kreeg niet veel aandacht, ondanks een succesvolle single. Prodigy en Havoc waren niet tevreden met hun nieuwe label, welke het duo liet gaan op hun verzoek.

G-Unit Records[bewerken]

Het duo verdween een tijdje naar de achtergrond, maar kwam groot terug in 2006, door bij 50 Cent's label, G-Unit Records, te tekenen. Het groots aangekondigde album Blood Money was financieel een flop, vergeleken met andere artiesten van het label als 50 Cent, Young Buck en Lloyd Banks. Sommigen beweerden dat het duo bij G-Unit Records was gegaan vanwege het grote geld omdat hun beats en teksten enorm afweken van de bekende Mobb Deep-stijl, waar het duo groot mee werd. Beide rappers kregen een gloednieuwe Porsche door te tekenen bij G-Unit Records.

Prodigy's teksten worden vaak geciteerd en gebruikt door andere rappers in hun nummers. Een aantal voorbeelden van dergelijke nummers:

Toekomst[bewerken]

Prodigy werkt momenteel aan zijn tweede soloalbum, H.N.I.C. Part 2. Het album lijkt weer terug te gaan naar de oude stijl van Mobb Deep waar het duo bekend mee werd.

Infamous Films heeft aangekondigd dat Prodigy bezig is aan zijn eigen film, waar hij in zal spelen, maar waar hij eveneens producer van is. De film draagt de titel H.N.I.C. In de film zullen onder anderen Hassan Johnson, J.D. Williams, Davetta Sherwood en Rick Gonzales meespelen. Het is nog niet bekend waar de film over zal gaan. De productie zou in de lente van 2007 begonnen zijn.

Op 9 oktober 2007 bekende Prodigy dat het eerder gevonden vuurwapen in zijn wagen van hem was. Dit was de derde keer dat Prodigy schuldig werd bevonden aan illegaal wapenbezit. Er stond een straf tegenover van vijftien jaar, wat ondertussen door onderhandelingen verlaagd is naar drie en een half jaar. Prodigy blijft er echter bij dat de politie zijn wagen niet had mogen onderzoeken, gezien hij slechts een verkeersovertreding maakte.[1][2]

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album informatie
H.N.I.C.
Return of the Mac
 • Uitgebracht: 27 maart 2007
 • Verkochte exemplaren in de V.S.: 127,000[4]
 • RIAA-certificatie:
 • Billboard hitlijstnotering: #32
 • Singles: "Mac 10 Handle", "Stuck On You"
H.N.I.C. Pt. 2
 • Uitgebracht: 22 maart 2008[5]
 • Verkochte exemplaren in de V.S.:
 • RIAA-certificatie:
 • Singles: "ABC", "The Life"

Singles[bewerken]

 • "Mac 10 Handle" (2006)
 • "New York Shit" (2006)
 • "Stuck To You" (2007)
 • "7th Heaven" (2007)
 • "ABC" (2007)
 • "The Life" (2008)

Referenties[bewerken]

 1. a b What Would You Do? door Laura Checkoway. XXL Magazine. Januari 2008. Pagina 93.
 2. Hopper, Brandi. Update: Prodigy Pleads Guilty To Gun Charges, Sentenced To 3 1/2 Years Behind Bars. SOHH.com's Daily Hip-Hop News (2007-10-10) Geraadpleegd op 2007-12-15
 3. Searchable Database of Certified Gold and Platinum Albums. Recording Industry Association of America (2000-12-18) Geraadpleegd op 2007-12-15
 4. Dickerson, Virgil. Independent Sales Chart 4-25-07. IndieHQ 2.0 (2007-04-25) Geraadpleegd op 2007-12-15
 5. Paine, Jake. Prodigy Prepares For H.N.I.C. 2 And Prison In January. Hip Hop DX - Hip Hop News (2007-12-25) Geraadpleegd op 2007-12-29

Externe links[bewerken]