Prodrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Prodrugs zijn inactieve farmaca die in het lichaam worden omgezet in de biologisch actieve stof. Prodrugs worden vooral verkregen door amino-, carboxyl- en hydroxylgroepen te veresteren of te amidiseren. Vaak worden moleculen daardoor lipofieler. Voorbeelden van prodrugs zijn: hydroxyzine, valaciclovir, zidovudine, carbamazepine, captopril, sulfasalazine, molsidomine, prednison, clopidogrel en chlooramfenicolsuccinaat.


Er komen in de praktijk 2 situaties voor:

  • 1.De prodrug zelf is onwerkzaam en de metaboliet(omzettingsproduct) is als enige actief. Bijvoorbeeld dabigatran etexilaat dat wordt omgezet in dabigatran.
  • 2.De prodrug en zijn omzettingsproduct zijn beide actief. Bijvoorbeeld loratadine en desloratadine.


Het op de markt brengen van een prodrug kan verschillende redenen hebben. In het verleden was het vaak toeval. De laatste decennia worden vaak prodrugs op de markt gebracht om via de farmacokinetiek de resorptie en/of distributieprofielen te optimaliseren. Prodrugs bieden ook de mogelijkheid tot een verlengd octrooi. Eerst werd de prodrug op de markt gebracht, later het werkzame omzettingsproduct. (loratadine en desloratadine)

In het algemeen is de prodrug in het nadeel ten opzichte van zijn actieve metaboliet. Zo werd terfenadine uit de handel genomen wegens interacties die tot hartproblemen leidden. [1] Het omzettingsproduct fexofenadine heeft die niet en is nog steeds beschikbaar als anti-histaminicum.

Bronnen, noten en/of referenties


Geplaatst op:
29-05-2011
Dit artikel is een beginnetje over scheikunde. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Bewerken