Profvoetballer van het Jaar 2010

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Belgische gala van de Profvoetballer van het Jaar 2010 werd georganiseerd op 9 mei 2010 in Brussel. De Marokkaan Mbark Boussoufa mocht de trofee in ontvangst nemen. Simon Mignolet werd uitgeroepen tot Keeper van het Jaar, Frank De Bleeckere tot Scheidsrechter van het Jaar en Ariël Jacobs tot Trainer van het Jaar.

Profvoetballer van het Jaar[bewerken | brontekst bewerken]

Mbark Boussoufa.

RSC Anderlecht veroverde in 2010 de landstitel. Spelverdeler Mbark Boussoufa, die opnieuw van onschatbare waarde bleek te zijn, was dan ook een logische laureaat. De technisch hoogbegaafde Marokkaan was de dirigent van de kampioenenploeg en hoefde enkel de concurrentie van ploegmaat Romelu Lukaku te vrezen. De Belgische topschutter werd uiteindelijk tweede. De bij Arsenal voetballende Belg Thomas Vermaelen werd derde in de uitslag. Boussoufa kreeg zijn prijs uit handen van Michel Preud'homme.

Uitslag[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Land Winnaar Club Ptn.
1. Vlag van Marokko Mbark Boussoufa RSC Anderlecht 608
2. Vlag van België Romelu Lukaku RSC Anderlecht 345
3. Vlag van België Thomas Vermaelen Arsenal FC 120

Keeper van het Jaar[bewerken | brontekst bewerken]

Simon Mignolet.

Promovendus Sint-Truidense VV plaatste zich verrassend voor play-off I en had dat voor een groot deel te danken aan Simon Mignolet. De 22-jarige Limburger toonde zich een betrouwbaar sluitstuk en versierde na het seizoen 2009/10 een transfer naar het Engelse Sunderland. In 2010 werd hij ook voor de eerste keer opgeroepen voor de nationale ploeg. Silvio Proto, doelman van Anderlecht, werd tweede. Mignolet is de eerste doelman van STVV die de prijs in de wacht wist te slepen.

Uitslag[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Land Winnaar Club Ptn.
1. Vlag van België Simon Mignolet Sint-Truidense VV 496
2. Vlag van België Silvio Proto RSC Anderlecht 248
3. Vlag van België Stijn Stijnen Club Brugge 189

Trainer van het Jaar[bewerken | brontekst bewerken]

Ariël Jacobs.

Na de beker in 2008 pakte Ariël Jacobs in 2010 ook de landstitel met Anderlecht. Paars-wit sloot de reguliere competitie af als leider en hield ook in play-off I stand. Een makkelijk seizoen was het voor de soms wat cynische Jacobs nochtans niet. Toen Marcin Wasilewski in de heenronde zijn been brak na een gruwelijke tackle van Axel Witsel uitte Jacobs openlijk zijn ongenoegen. Hij was het voetbalmilieu beu, maar tot een vroegtijdig vertrek kwam het uiteindelijk niet. Integendeel, Jacobs bleef en veroverde met Anderlecht voor de 30e keer de titel. Georges Leekens bracht met het bescheiden KV Kortrijk aantrekkelijk voetbal en werd in de loop van het seizoen opnieuw bondscoach van de Rode Duivels. Hij werd tweede in de einduitslag.

Uitslag[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Land Winnaar Club Ptn.
1. Vlag van België Ariël Jacobs RSC Anderlecht 476
2. Vlag van België Georges Leekens KV Kortrijk 370
3. Vlag van België Guido Brepoels Sint-Truidense VV 274

Scheidsrechter van het Jaar[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de vierde keer werd Frank De Bleeckere verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar. Het was 7 jaar geleden dat hij de prijs nog eens won.

Uitslag[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Land Winnaar Ptn.
1. Vlag van België Frank De Bleeckere 426
2. Vlag van België Paul Allaerts 303
3. Vlag van Gabon Vlag van België Jérôme Efong Nzolo 223

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]