Project Rembrandt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Project Rembrandt
Genre Infotainment, kunst
Speelduur 50 minuten
Presentatie Annechien Steenhuizen
Jury Lita Cabellut, Pieter Roelofs
Vaste gasten Jaap Godrie, Iris Frederix, Tyas Leeuwerink
Voice-over Annechien Steenhuizen
Regie Remon Rijper
Muziek Karl Heortweard
Land Nederland
Taal Nederlands
Locatie Diverse locaties
Productie
Productiebedrijf Helder
Uitzendingen
Start 27 januari 2019
Einde 13 december 2020
Afleveringen 16
Seizoenen 2
Netwerk of omroep NTR
Zender NPO 1
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Project Rembrandt is een Nederlands televisieprogramma van de NTR dat in acht afleveringen vanaf 27 januari 2019 werd uitgezonden op NPO 1. Het programma wordt gepresenteerd door Annechien Steenhuizen.

Het programma, vernoemd naar Rembrandt van Rijn, is een kunstenaarswedstrijd op zoek naar aanstormend talent in de schilderkunst. Uit vijftig kandidaten werden in de eerste aflevering tien talenten gekozen die zich onder leiding of kunstenares Iris Frederix of ontwerper Jaap Godrie mogen ontwikkelen in de stijl van Rembrandt. Iedere aflevering vallen er kandidaten af. De jury bestaat uit Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, en kunstenares Lita Cabellut en wordt iedere aflevering aangevuld met gastjuryleden als André van Duin, Heleen van Royen, Robert Kranenborg en Louis van Gaal.

De eerste aflevering van het programma werd overwegend goed ontvangen[1][2][3][4] en trok 1,45 miljoen kijkers.[5] Voor Project Rembrandt werd een soundtrack geschreven[6] door Karl Heortweard die werd ingespeeld door het Intercontinental Ensemble. Project Rembrandt werd gewonnen door Sebas Groot.[7]

Van eind oktober tot medio december 2020 liep het tweede seizoen van Project Rembrandt. Pieter Roelofs en kunstenares Lita Cabellut vormden wederom de jury. Kunstenaars Iris Frederix en Tyas Leeuwerink traden op als coachen van de deelnemers en Annechien Steenhuizen deed wederom de presentatie. Het tweede seizoen werd gewonnen door Wolf Hekkema.[8]

Trivia[bewerken | bron bewerken]

  • In 2012 zond de AVRO een soortgelijk programma uit onder de naam De nieuwe Rembrandt. In tegenstelling tot Project Rembrandt werden hier allerlei soorten kunstenaars toegelaten.
  • Viola Holt was een van de vijftig kandidaten in het eerste seizoen en viel de eerste aflevering af.

Externe link[bewerken | bron bewerken]