Protestantse Kerk van Holtrup

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Protestantse Kerk van Holtrup
Evangelische Kirche in Holtrup
Protestantse Kerk van Holtrup
Plaats Holtruper Str. 66, Porta Westfalica-Holtrup

Vlag van Duitsland Duitsland

Denominatie Lutheranisme
Coördinaten 52° 12′ NB, 8° 52′ OL
Architectuur
Stijlperiode Romaanse en gotische architectuur
Interieur
Orgel Gustav Steinmann Orgelbau, Vlotho
Detailkaart
Protestantse Kerk van Holtrup (Noordrijn-Westfalen)
Protestantse Kerk van Holtrup
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Protestantse kerk in Holtrup (Duits: Evangelische Kirche in Holtrup, een Stadtteil van Porta Westfalica (Noordrijn-Westfalen), is een kerkgebouw van de protestants-lutherse gemeente Holzhausen-Holtrup an der Porta.

Het huidige aanzien van het kerkgebouw dateert uit de vroege 16e eeuw. De toren is echter ouder en stamt nog uit de 11e eeuw.

Bouwgeschiedenis en architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Plattegrond van de kerk
Interieur van de protestantse kerk in Holtrup

Het laatgotische kerkschip werd volgens een inschrift in 1517 gebouwd en in dezelfde breedte als de oudere westelijke toren toegevoegd. Over de bouwgeschiedenis van de voorgangerkerk is niets overleverd. De kerk betreft een drie traveeën tellende zaalkerk met een verlengd koor dat een 5/8 afsluiting heeft. In de kerk werden kruisribgewelven met sluitstenen ingebracht, de ramen zijn spitsbogig en deels voorzien van maaswerk. Op de zuidelijke kant bevindt zich een spitsbogige ingang, op de noordelijke kant een toegang van latere datum.

De brede, rechthoekige romaanse toren werd al in de 11e eeuw gebouwd. Het oorspronkelijke tongewelf in de toren werd later verwijderd. De galmgaten zijn door de kleine middenzuiltjes tweedelig.

Inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk heeft meerdere laatgotische kunstwerken weten te bewaren. Een houtgesneden madonna op de maansikkel en de beelden van de twaalf apostelen stammen van een in 1525 gebouwd retabel en worden toegeschreven aan het atelier van een Benedictijnse meester uit Hildesheim. Eveneens laatgotische zijn de zeshoekige houten kansel (met inschrift 1558), het achthoekige doopvont en het sacramentshuisje.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Protestantse Kerk van Holtrup van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.