Ptychozoon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ptychozoon
Kuhl's vliegende gekko.
Kuhl's vliegende gekko.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Gekkota (Gekko's)
Familie:Gekkonidae
Geslacht
Ptychozoon
Kuhl, 1822
Afbeeldingen Ptychozoon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ptychozoon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Ptychozoon is een hagedissengeslacht uit de familie gekko's (Gekkonidae). Er zijn 8 soorten benoemd, inclusief de in 2012 beschreven soort Ptychozoon kaengkrachanense.[1]

Zweefvermogen[bewerken]

De soorten worden wel vliegende gekko's genoemd vanwege hun vermogen om stukjes te zweven. Ze kunnen niet echt vliegen in de zin van opstijgen, maar wel behoorlijke afstanden door de lucht zweven na een sprong. Ze doen dit door de huidflappen aan de zijkanten van het lichaam als 'parachute' te gebruiken. Als de gekko op een boomschors zit, worden de huidflappen gebruikt ter camouflage; de gekko valt dan niet meer op omdat de kleuren en patronen overeenkomen met boombast. De eigenschap om stukjes te kunnen zweven delen deze dieren met soorten uit het geslacht Hemidactylus, hoewel ze bij die laatste minder sterk ontwikkeld is.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Alle soorten leven in Azië, op Borneo, in India, Indonesië, Maleisië, Myanmar, Singapore en Thailand. De soort Ptychozoon intermedium komt als enige en alleen voor op de Filipijnen. De habitat bestaat uit hogere delen van bomen en hogere struiken. Op het menu staan kleine ongewervelden zoals insecten.

Soorten[bewerken]