Pyrrhura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pyrrhura
Pyrrhura frontalis (Bruinoorparkiet)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie:Psittacidae (Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld)
Geslacht
Pyrrhura
Bonaparte, 1856
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pyrrhura op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Pyrrhura is een geslacht uit de familie Psittacidae (papegaaien en parkieten van Afrika en de Nieuwe Wereld). Het geslacht telt 24 soorten die alle in Zuid-Amerika voorkomen, met uitzondering van de Hoffmanns parkiet in Midden-Amerika.[1]

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Over de indeling in soorten van dit geslacht bestaat geen consensus. Op de IOC World Bird List is de bonte parkiet (P. picta) opgesplitst in Prins Lucians parkiet (P. lucianii), Hellmayrs parkiet (P. amazonum) en roodkruinparkiet (P. roseifrons). En van de witoorparkiet (P. leucotis) zijn de soorten grijsborstparkiet (P. griseipectus), Pfrimers parkiet (P. pfrimeri) en venezuelaparkiet (P. emma) afgesplitst.

Bijvoorbeeld in 2002 werd in het stroomgebied van de Madeira een nieuwe soort beschreven en vernoemd naar Emilie Snethlage: P. snethlageae, maar op de IOC World Bird List staat deze parkiet als ondersoort van Hellmayrs parkiet (P. amazonum snethlageae. P. a. snethlageae verdween in synoniemie nadat bleek dat het een junior synoniem is van P. a. pallescens).

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]