Queenslandkoeskoes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Queenslandkoeskoes
IUCN-status: Gevoelig[1] (2015)
Queenslandkoeskoes
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie:Pseudocheiridae (Kleine koeskoezen)
Onderfamilie:Hemibelideinae
Geslacht:Hemibelideus
Collett, 1884
Soort
Hemibelideus lemuroides
(Collett, 1884)
Verspreidingsgebied van de Queenslandkoeskoes
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Queenslandkoeskoes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Queenslandkoeskoes (Hemibelideus lemuroides) is een klimbuideldier uit de familie der kleine koeskoezen (Pseudocheiridae). Het is de enige soort van het geslacht, dat eerder tot Pseudocheirus is gerekend, maar waarschijnlijk nauwer verwant is aan Petauroides, waarmee het de onderfamilie Hemibelideinae vormt.[2][3]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De bovenkant van het lichaam is chocoladebruin, de onderkant grijsbruin. Sommige dieren zijn volledig wit. De antracietgrijze, borstelige staart is zeer harig en heeft een kale punt. Die staart wordt gebruikt om tijdens een sprong te sturen en zich aan takken vast te grijpen. De kop-romplengte bedraagt 320 tot 400 mm, de staartlengte 300 tot 370 mm en het gewicht 750 tot 1100 g.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort is 's nachts actief, leeft in bomen en eet bladeren, bloemen en fruit. Het is een sociale soort, die in paartjes of familiegroepen leeft. Tussen augustus en november wordt een enkel jong geboren, dat na 6 tot 7 weken de buidel verlaat.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in de regenwouden van Noordoost-Queensland, op minstens 450 m hoogte, tussen Ingham en Cairns, met een geïsoleerde populatie op meer dan 1100 m hoogte op het Carbine Tableland.