Quel maledetto treno blindato

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Quel maledetto treno blindato
Tagline Whatever the Dirty Dozen did they do it dirtier!
If you're a kraut, he'll take you out!
Together they take on Hitler's war machine
.
Alternatieve titel(s) The Inglorious Bastards, Counterfeit Commandos, Deadly Mission, G.I. Bro, Hell's Heroes, The Real Inglorious Bastards
Regie Enzo G. Castellari
Producent Roberto Sbarigia
Scenario Sandro Continenza
Sergio Grieco
Romano Migliorini
Laura Toscano
Franco Marotta
Hoofdrollen Bo Svenson
Peter Hooten
Fred Williamson
Muziek Francesco De Masi
Montage Gianfranco Amicucci
Camerawerk Giovanni Bergamini
Distributie Capitol International
Première 8 februari 1978
Genre Oorlog / Actie
Speelduur 99 minuten
Taal Engels, Duits, Italiaans, Frans
Land Vlag van Italië Italië
Opnamelocaties Viterbo, Rome, Lazio
Remake Inglourious Basterds (inspiratie)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Quel maledetto treno blindato (in Nederland destijds uitgebracht als Opdracht voor vijf veroordeelden) is een Italiaanse film uit 1978 van Enzo G. Castellari. De film is vermoedelijk bekender onder zijn Engelse titels Deadly Mission of The Inglorious Bastards. De film diende als inspiratiebron voor de film Inglourious Basterds (2009) van Quentin Tarantino.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden enkele Amerikaanse soldaten door de militaire politie naar de gevangenis geleid. Sommigen onder hen hadden moorden gepleegd of waren gedeserteerd. Hun vervoer komt onder vuur te liggen en vijf gevangenen weten te ontsnappen. Ze besluiten naar Zwitserland te trekken omdat het daar volgens hen veilig is. Zonder het goed en wel te beseffen, melden ze zich aan voor een dodelijke missie. Ze moeten een V2 stelen in dienst van de Franse verzetsbeweging. Ze moeten binnendringen in een streng bewaakte pantsertrein van de nazi's. Daar moeten ze de bom stelen en vervolgens terugkeren zonder opgemerkt te worden door hun eigen landgenoten, die nog steeds naar hen op zoek zijn.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Deze oorlogsfilm diende als inspiratiebron voor de film Inglourious Basterds (2009) van Quentin Tarantino. De titel van deze film is een verwijzing naar de Engelse vertaling van de werktitel van Quel maledetto treno blindato. Die werktitel was Bastardi senza gloria, in het Engels vertaald als Bastards Without Glory (of dus Inglorious Bastards).
  • Andere titels van Quel maledetto treno blindato zijn: Deadly Mission, Counterfeit Commandos, G.I. Bro, Hell's Heroes, The Dirty Bastard en Commando Bastards.
  • Quel maledetto treno blindato behoort tot een genre dat de geschiedenis met een korreltje zout neemt en de actie en heldhaftigheid van de oorlog romantiseert. Andere bekende films in dit genre zijn: The Dirty Dozen (1967), Where Eagles Dare (1968) en Kelly's Heroes (1970).