Quotiënttopologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de topologie wordt de constructie van de quotiënttopologie gebruikt om een precieze betekenis te geven aan het plastische begrip "aan elkaar plakken".

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Zij een topologische ruimte en zij een equivalentierelatie op . De relatie heet in deze context meestal "wordt geïdentificeerd met".

Zij de partitie van die gevormd wordt door de equivalentieklassen van .

De verzameling wordt als volgt uitgerust met een topologie : een deelverzameling van heet open als de vereniging van haar leden een open verzameling is van :

Gelijkwaardige definitie[bewerken | brontekst bewerken]

We rusten uit met de finale topologie voor de afbeelding die met ieder element zijn partitieklasse associeert.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De quotiënttopologie voldoet aan het scheidingsaxioma (singletons zijn gesloten) als en slechts als de equivalentieklassen van gesloten zijn in .

Een quotiënt van een samenhangende ruimte is samenhangend. Een quotiënt van een wegsamenhangende ruimte hoeft echter niet wegsamenhangend te zijn.

Een quotiënt van een compacte ruimte is compact. Een quotiënt van een lokaal compacte ruimte hoeft echter niet lokaal compact te zijn.

Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Zij het gesloten reële eenheidsinterval met de gewone topologie. Zij de equivalentierelatie op die bestaat uit alle identieke koppels, plus de koppels en .

De quotiëntruimte is homeomorf (t.t.z. topologisch gelijkwaardig) met de cirkel, want elke omgeving van de klasse in de quotiënttopologie omvat een omgeving van 0 én een omgeving van 1 in de oorspronkelijke ruimte .

Dit is het eenvoudigste voorbeeld van een "plak"-operatie: de uiteinden van het interval worden aan elkaar geplakt, en we bekomen een cirkel.

Van pseudometriek naar metriek[bewerken | brontekst bewerken]

Met elke pseudometrische ruimte wordt een topologie geassocieerd door de open bollen te laten fungeren als basis. Deze topologie is slechts als de pseudometriek in feite een metriek is.

Als een echte pseudometriek is, dan beschouwen we de equivalentierelatie

Deze klassen zijn gesloten verzamelingen, en de quotiëntruimte is . In feite kan de quotiëntruimte worden opgevat als een metrische ruimte, en voldoet ze dus zelfs aan het scheidingsaxioma .