Quotiënttopologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de topologie, een deelgebied van de wiskunde, is een quotiënttopologie de geïnduceerde topologie op de equivalentieklassen van een equivalentierelatie op een topologische ruimte. Er ontstaat een nieuwe topologiche ruimte van de "aan elkaar geplakte" equivalente elementen.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Zij een topologische ruimte en een equivalentierelatie op . De door deze relatie geïnduceerde qoutienttopologie is de topologie op de partitie van die gevormd wordt door de equivalentieklassen van . Een deelverzameling van heet open als de vereniging van haar leden een open verzameling is van :

Gelijkwaardige definitie

wordt uitgerust met de finale topologie voor de afbeelding die met ieder element zijn partitieklasse associeert.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De quotiënttopologie voldoet aan het scheidingsaxioma (singletons zijn gesloten) als en slechts als de equivalentieklassen van gesloten zijn in .

Een quotiënt van een samenhangende ruimte is samenhangend. Een quotiënt van een wegsamenhangende ruimte hoeft echter niet wegsamenhangend te zijn.

Een quotiënt van een compacte ruimte is compact. Een quotiënt van een lokaal compacte ruimte hoeft echter niet lokaal compact te zijn.

Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Zij het gesloten reële eenheidsinterval met de gewone topologie. Zij de equivalentierelatie op die bestaat uit alle identieke koppels, plus de koppels en .

De quotiëntruimte is homeomorf (t.t.z. topologisch gelijkwaardig) met de cirkel, want elke omgeving van de klasse in de quotiënttopologie omvat een omgeving van 0 én een omgeving van 1 in de oorspronkelijke ruimte .

Dit is een eenvoudig voorbeeld van een "plak"-operatie: de uiteinden van het interval worden aan elkaar geplakt, zodat een cirkel ontstaat.

Van pseudometriek naar metriek[bewerken | brontekst bewerken]

Met elke pseudometrische ruimte wordt een topologie geassocieerd door de open bollen te laten fungeren als basis. Deze topologie is slechts als de pseudometriek in feite een metriek is.

Als een echte pseudometriek is, dan beschouwen we de equivalentierelatie

Deze klassen zijn gesloten verzamelingen, en de quotiëntruimte is . In feite kan de quotiëntruimte worden opgevat als een metrische ruimte, en voldoet ze dus zelfs aan het scheidingsaxioma .