Rätzligletsjer (Plaine Morte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Rätzligletsjer

De Rätzligletsjer (Frans: Glacier de la Plaine Morte) is een plateaugletsjer in Zwitserland. Hij ligt tussen Lenk in het kanton Bern en Sierre in kanton Wallis.

Sinds het einde van de kleine ijstijd is de gletsjer aan het krimpen. Het oppervlakte is nog ongeveer 10 km². Het smeltwater van de gletsjer gaat naar de Simme, die het naar de Kander vervoert.

Bereikbaarheid[bewerken | bron bewerken]

De gletsjer is vanuit beide kantons bereikbaar.

Vanuit Berghaus Iffigenalp (1584m) boven Lenk is de 1200m hoger gelegen Wildstrubelhütte op de Weisshorn te voet te bereiken. De hut ligt op 2793 meter hoogte en is van de Schweizer Alpen-Club (SAC). Het pad erheen komt onderweg samen met het pad over de Rawilpass, die het Simmental verbindt met Crans-Montana in Wallis. Vanaf de Wildstrubelhütte gaat een pad omhoog naar de gletsjer en de Wildstrubel. Over de Pointe de la Plaine Morte (2935 m) loopt dit pad verder richting Crans-Montana.

Op de top van de Weisshorn, vlak boven de Wildstrubelhütte, ligt een weerstation, te bereiken met een dienstkabelbaan. De Pointe de la Plaine Morte is per kabelbaan bereikbaar vanuit Crans-Montana.

Op de Plaine Morte ligt het gehele jaar sneeuw. Er zijn twee skiliften en om de vlakte loopt een langlaufloipe. Als er verse sneeuw is gevallen, worden de liften wegens lawinegevaar gesloten totdat de pistes weer veilig zijn.

Trivia[bewerken | bron bewerken]

De Nederlandse band Pioneers of Love nam in de zomer van 2011 een videoclip op de Rätzligletsjer op.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]