Réhahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Réhahn
Réhahn
Algemene informatie
Geboren 4 mei 1979
Bayeux, Frankrijk
Nationaliteit Frans
Beroep Fotograaf
Bekend van Precious Heritage Art Gallery Museum
Website rehahnphotographer.com
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Réhahn (Bayeux, 4 mei 1979) is een Franse fotograaf gevestigd in Hoi An, Vietnam.[1] Als de fotograaf die "zielen vangt",[2] staat hij bekend om zijn portretten van Vietnam, Cuba, Maleisië en India, en voor zijn werk op het gebied van de bescherming van het lokale cultureel erfgoed in Vietnam.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 reisde de kunstenaar voor het eerst naar Vietnam op een humanitaire missie met de Franse organisatie Les Enfants du Vietnam. Hij verkende het land en zijn cultuur en maakte meer dan 50.000 foto's. In 2011, na nog een aantal reizen, besloot hij naar Vietnam te verhuizen en vestigde zich in de UNESCO-erfgoedstad Hoi An.[3] Daar maakte hij "Hidden Smile", de foto van Madame Xong, kapitein van een kleine toeristische rivierboot, die sindsdien in meer dan 100 artikelen wereldwijd is gepubliceerd. In 2014 koos hij deze foto voor de omslag van zijn eerste boek, "Vietnam, Mosaic of Contrasts",[4] een verzameling van 150 foto's die de diversiteit van het land weergeven. Het werd een bestseller in Vietnam en kwam uit in 29 landen.

Het werk van de fotograaf werd in Frankrijk bekend toen het Franse reisprogramma Échappées Belles[5] hem op 15 juni 2016 in een documentaire over Vietnam liet zien.

Na het succes van zijn eerste boek, publiceerde Réhahn "Vietnam, Mosaic of Contrasts, Volume II" in 2015 en "Vietnam, Mosaic of Contrasts, Volume III" in 2020. Naast deze serie bracht hij twee edities van salontafelformaat uit: "The Collection, 10 Years of Photography" (2018) en "100 Iconic Portraits" (2019) - om zijn fotografisch werk te tonen in Cuba, Maleisië, Zuid- en Midden-Amerika en het Indiase subcontinent, naast Vietnam.

Opvallende werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • "Beste vrienden"[6] Deze foto, gemaakt in 2014, toont Kim Luan, een 6-jarig meisje uit M'nong, biddend voor een olifant. Dankzij persbureau Caters in New York werd de foto in meer dan 25 landen gepubliceerd en haalde hij de cover van tijdschriften als Conde Nast Traveler, The Times en National Geographic.
  • "Hidden Smile"[7] - Het portret van Madame Xong werd gekozen om officieel opgenomen te worden in de permanente collectie van het Vietnamese Vrouwenmuseum in Hanoi. In maart 2018 kreeg de Franse president Emmanuel Macron een limited edition-exemplaar van het portret ter herdenking van 45 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Frankrijk en Vietnam.
  • In 2015 werden de foto's "Best Friends" en "Hidden Smile" opgenomen in de collectie van het Asian House Museum in Havana, Cuba, als resultaat van de tentoonstelling "Valiosa Herencia" (Precious Heritage).
  • "An Phuoc"[8] - Deze foto is te zien geweest in tal van Vietnamese publicaties, evenals in internationale media zoals National Geographic, BBC, Business Insider, Independent UK en de covers van Globe-Trotters en Geo magazine in Frankrijk.

Onderscheidingen en erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

In december 2014 plaatste de website Boredpanda.com Réhahn samen met Steve McCurry op de vierde plaats in de top 10 van beste reisfotografen ter wereld.[9]

In januari 2016 werd hij door de Franse website lense.fr gerangschikt als de op een na populairste Franse fotograaf op internet.[10]

In maart 2018 werd de kunstenaar geëerd tijdens een officiële ceremonie ter herdenking van 45 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Frankrijk en Vietnam. De Vietnamese secretaris van de partij, Nguyen Phu Trong, overhandigde aan de Franse president Emmanuel Macron een limited edition-exemplaar van het portret "Hidden Smile". In dezelfde maand werd Réhahn door de Franse informatiewebsite lepetitjournal.com bekroond met de Trofee 2018 voor Franse onderdanen in het buitenland.[11]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]