Hội An (Quảng Nam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naam (taalvarianten)
quốc ngữ Hội An
chữ nôm L
hán tự 會安
Portaal  Portaalicoon   Taal
Hoi An
Plaats in Vietnam Vlag van Vietnam
Hội An (Vietnam)
Hội An
Situering
Provincie Quảng Nam
Gemeente Thành phố
Coördinaten 15° 53′ NB, 108° 20′ OL
Algemeen
Inwoners 121.716
Portaal  Portaalicoon   Vietnam
Oude stad Hoi An
Werelderfgoed cultuur
Hội An
Land Vlag van Vietnam Vietnam
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii, v
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 948
Inschrijving 1999 (23e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Hội An is een kuststad[1] in centraal Vietnam aan de Zuid-Chinese Zee. De stad ligt in de provincie Quảng Nam en heeft zo'n 120.000 inwoners. Deze voormalige havenstad van het koninkrijk Champa ligt aan het estuarium (brede monding) van de rivier Hội An en was een belangrijk handelscentrum. Reeds in de 15e eeuw kwamen er handelaren uit China, Japan, Portugal en India. De stad zou tot in de 19e eeuw een belangrijke haven blijven. In 1999 is de oude stad van Hoi An opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, als een goed bewaard voorbeeld van een Zuidoost-Aziatische handelsstad.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Hội An betekent in het Klassiek Chinees Vredige ontmoetingsplaats. Ten tijde van de handelsbetrekkingen met China heette de stad Hai Pho (plaats aan de zee), tijdens de Franse koloniale tijd Faifo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hội An was al langer een havenstad in het koninkrijk Champa vanwege de strategische ligging aan de riviermonding. In de 16e eeuw vestigden zich hier Japanse handelaren. Zij vormden hun gemeenschap in het westen van de stad. In 1593 bouwden zij de Japanse brug (Chùa Cầu) die later de verbinding met het Chinese deel zou vormen. In 1535 openden de Portugezen hier een handelspost. In 1615 zetten drie jezuïeten voet aan wal in Hội An en stichtten een van de oudste missieposten van het land.[2] Tegen het einde van de 17e eeuw was Hai Pho de enige toegangspoort voor Europeanen in Vietnam en de Portugezen behielden hier als enigen een handelspost.[3]

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

De huizen in de oude stad vertonen een unieke mengeling van bouwstijlen uit de verschillende culturen waar de voormalige handelaren vandaan kwamen. Een voorbeeld daarvan is de 'Japanse brug' (Chùa Cầu). Lange tijd vormde deze brug de scheidslijn tussen de Japanse en Chinese gemeenschap. De stad kent verschillende Chinese gemeenschapshuizen. Er zijn drie musea te vinden, het museum over de handelskeramiek, het Precious Heritage Art Gallery Museum en het museum over de Sa Huỳnhcultuur. De stad kent tempels en zogenaamde buishuizen die vaak generaties lang in de familie bleven. Net buiten de stad ligt het Cua Dai-strand met verschillende resorts.

De stad staat bekend om haar gekleurde lampions die op veel plekken in de straten en de gebouwen van het oude centrum hangen. elke maand bij volle maan wordt een lampionnen-festival gehouden.

Cao lầu is een lokaal gerecht van rijstnoedels met varkensvlees en groenten. Ook wordt de stad gezien als stad met de beste bánh mì.

Administratieve eenheden[bewerken | brontekst bewerken]

Hội An bestaat uit negen phường en vier xã's:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]