Naar inhoud springen

Raadhuis van Arcen en Velden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 30 okt 2018 om 23:51. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v2.0beta9))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Raadhuis van Arcen en Velden
Het voormalige raadhuis van Arcen en Velden
Locatie
Locatie Raadhuisplein, Arcen
Adres Raadhuisplein 1Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 28′ NB, 6° 10′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie raadhuis
Start bouw 1949
Bouw gereed 1950
Sluiting 2010
Bouwinfo
Architect Alexander Kropholler
Erkenning
Monumentstatus gemeentelijk monument
Detail ingang
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Raadhuis van Arcen en Velden is een monumentaal pand in Arcen in de Nederlandse gemeente Venlo.

Totstandkoming

Het voormalige raadhuis, gezien vanuit het zuidwesten

Aanvankelijk lag het raadhuis naast de Petrus en Pauluskerk, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zowel kerk als raadhuis verwoest. Om die reden werd besloten om een nieuw raadhuis te bouwen, op een meer centrale locatie. Daarvoor werd de iets zuidelijker gelegen Markt uitgekozen, die vanaf dat moment de naam Raadhuisplein kreeg. Aanvankelijk werd de architect P. Leusen gevraagd om een ontwerp te maken. Deze heeft enkele ontwerpen aangeboden, maar ze werden steeds afgekeurd door het provinciebestuur. In 1949 werd daarom Alexander Kropholler aangetrokken. Kropholler verzorgde het ontwerp van het pand, terwijl Leusen voor de uitvoering van het ontwerp zorgde.

Architectuur

Het raadhuis is ontworpen in een traditionalistische stijl die doet denken aan Berlage. Kropholler gebruikte vaker kenmerken van deze architect in zijn ontwerpen. Het pand heeft een vierkant grondplan en wordt afgedekt met een tentdak, bekroond met een torentje waarop een windhaan. Als materiaal voor de buitenmuren is gekozen voor kloostermoppen. De entree ligt verhoogd en is met een asymmetrische bordestrap vanaf de Maaszijde bereikbaar.

Monument

Het pand is in 2010 aangemerkt als gemeentelijk monument, vanwege de historische betekenis, de aanwezige kunstwerken en de stedebouwkundige waarde. Het gemeentearchief van Venlo heeft in 2014 een boekwerk in de serie Venlose Katernen gewijd aan het voormalige raadhuis.[1]

Nieuwe bestemming

Nadat het pand in 2010 zijn functie als raadhuis verloor, kwam het grotendeels leeg te staan. Wel vinden er nog huwelijksvoltrekkingen plaats. Aanvankelijk wilde de gemeente het pand gebruiken als cultureel pand met nog onbekende bestemming, maar zag daarvan af. De gemeente vond het niet langer rendabel om het pand langer open te houden.[2] In 2013 besloot de gemeente om het pand te verkopen. Een nieuwe eigenaar is echter nog niet gevonden.[3][4]

Zie ook

Externe link