Rallen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door FNAS (overleg | bijdragen) op 24 jul 2018 om 11:41. (→‎Verspreiding en leefgebied: Kopje verwijderd.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Rallen
Waterhoen (Gallinula chloropus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie
Rallidae
Vigors, 1826
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rallen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Rallen, koeten en waterhoentjes (Rallidae) vormen een familie van vogels uit de orde kraanvogelachtigen (Gruiformes). Deze familie van omnivore moeras- en watervogels telt 131 soorten.[1]

Kenmerken

Bleshoenders zijn forser gebouwd dan rallen, maar hebben een kleine kop en lange tenen. Ze onderscheiden zich van de rallen door een afwijkende voorhoofdplaat (de bles).

Het waterhoen (Gallinula chloropus) en de meerkoet (Fulica atra) zijn in Nederland en België zeer algemeen. De voorhoofdplaat is rood bij het waterhoen en wit bij de meerkoet.

Andere bleshoenders zijn onder andere de overige koeten en de Takahē (Porphyrio hochstetteri) die in Nieuw-Zeeland leeft.[2]

Taxonomie

De volgende geslachten zijn bij de familie ingedeeld:[3]

Uitgestorven

Noot

Soms wordt gesproken over een waterkip. In de volksmond haalt men de meerkoet en het waterhoen door elkaar. Er wordt in sommige delen van Nederland (met name het noorden) gesproken over een waterkip. Deze benaming kan ook duiden op een klein waterhoen (Porzana parva) of waterral (Rallus aquaticus).