Ramphotyphlops exocoeti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ramphotyphlops exocoeti
IUCN-status: Bedreigd[1] (2017)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Typhlopoidea
Familie:Typhlopidae (Wormslangen)
Onderfamilie:Asiatyphlopinae
Geslacht:Ramphotyphlops
Soort
Ramphotyphlops exocoeti
(Boulenger, 1889)
Ramphotyphlops exocoeti op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Ramphotyphlops exocoeti is een wormslangensoort uit het geslacht Ramphotyphlops.

Naam en indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst voorgesteld door George Albert Boulenger in 1887.[2] Boulenger deelde de soort in het geslacht Typhlops in en gaf er de naam Typhlops exocoeti aan.[3]

De soortaanduiding exocoeti is afgeleid van de wetenschappelijke naam van de familie vliegende vissen (Exocoetidae). Deze naam is niet gebaseerd op de uiterlijke kenmerken van de slang, zoals gebruikelijk is bij de wetenschappelijke naamgeving, maar van het feit dat het eerst gevonden exemplaar werd gevangen door personeel afkomstig van het schip HMS “Flying Fish”.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De specimens die Boulenger beschreef hadden een lichaamslengte van 23 en 35 centimeter. De slang heeft een lichtbruine lichaamskleur, en elke schub heeft een bruine stip. De stippen zijn het donkerst op de rug, waar ze in rijen gerangschikt zijn.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in delen van Azië en leeft endemisch op Christmaseiland, dat gelegen is ten zuiden van Java maar staatskundig tot Australië behoort.[2] De habitat bestaat uit droge tropische en subtropische bossen. De soort is aangetroffen van zeeniveau tot op een hoogte van ongeveer 300 meter boven zeeniveau.

Beschermingsstatus[bewerken | brontekst bewerken]

Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is de beschermingsstatus 'bedreigd' toegewezen (Endangered of EN).[4] Het is niet precies bekend of er nog wel vitale populaties bestaan, de slang is mogelijk uitgestorven.[5]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]