Rassemblement des houphouëtistes pour la démocratie et la paix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rassemblement des houphouëtistes pour la démocratie et la paix
Verzameling van de Houphouëtisten voor de Democratie en de Vrede
Logo
Logo van de RHDP
Personen
Partijleider Alassane Ouattara
Zetels
Zetels
77 / 255
Geschiedenis
Opgericht 18 mei 2005
Algemene gegevens
Actief in Ivoorkust
Hoofdkantoor Abidjan
Richting Centrum, centrumrechts
Ideologie Liberalisme
Centrisme
Kleuren Oranje, wit, groen
Website www.rhdp.ci/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Rassemblement des houphouëtistes pour la démocratie et la paix (Nederlands: Verzameling van de Houphouëtisten voor de Democratie en de Vrede, RHDP) is een politieke partij in Ivoorkust die zich laat inspireren door het gedachtegoed van de eerste president van het land, Félix Houphouët-Boigny (1960-1993).[1]

De RHDP ontstond op 18 mei 2005 toen verschillende partijen zich bundelden om mee te doen aan de presidentsverkiezingen later dat jaar.[1] De volgende partijen vormden de RHDP:

Vanwege de burgeroorlog werden de verkiezingen echter uitgesteld. Bij de presidentsverkiezingen van 2010 slaagde de RHDP er niet in om met een gezamenlijke kandidaat te komen en de afzonderlijke partijen van het kartel kwamen elk met een eigen kandidaat. Bij de parlementsverkiezingen van 2011 kwam de RHDP in sommige kiesdistricten met gezamenlijke kandidaten, terwijl in andere kiesdistricten de partijen zelfstandig optraden.

In 2016 sloot de Ivoriaanse Arbeiderspartij (Parti ivoirien des travailleurs) zich bij de RHDP aan.[2]. Bij de verkiezingen van dat jaar won de RHDP een comfortabele meerderheid aan zetels in de Nationale Vergadering.

Op 16 juli 2018 werd de RHDP omgevormd tot een politieke partij. Echter, alleen de RDR en de UPCI gingen in de RHDP op. De belangrijkste houphouëtistische partij, de PDCI, bleef buiten de formatie.[3] In 2020 verlieten de leden die eertijds tot de UPCI behoorden de RHDP en richtten hun oude partij opnieuw op.

Ideologisch gezien is de partij liberaal en gericht op het politieke midden.

Zetelverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar % Zetels Totaal
2011 1,64 4 255
2016 50,26 167 255

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]