RataPlan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
RataPlan
De RataPlan in Delft (2019)
Oprichting 1983
Hoofdkantoor Vlag van Nederland Heerhugowaard
Werknemers 1200
Industrie kringloopwinkel
Omzet/jaar 12,18 miljoen (2019)[1]
Website rataplan.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

RataPlan is een Nederlandse kringloopketen. Het bedrijf exploiteert zo'n 30 kringloopwinkels. Daarnaast was RataPlan voorheen verantwoordelijk voor de bemensing van bijna vijftig fietsenstallingen van de NS.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van RataPlan gaat terug tot maart 1982. In Den Helder werd de Stichting Kringloopwinkel geopend, twee jaar later werd de naam veranderd naar RataPlan. In maart 1983 opende de stichting een kringloopwinkel in de Noord-Hollandse havenplaats. De stichting ging in 1986 ook een samenwerking aan met een dagactiviteitencentrum, waarbij vrijwilligers via een uitleenconstructie bij RataPlan komen te werken. Sindsdien is het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een belangrijke doelstelling.

RataPlan breidde in 2006 naar Heerhugowaard en vervolgens naar Schagen. In de jaren daarna werd verder uitgebreid. Anno 2023 telt zo'n RataPlan 32 winkels in Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Gelderland. In 2007 ging de organisatie een samenwerking aan met de Nederlandse Spoorwegen. RataPlan beheert samen met de NS bijna vijftig fietsenstallingen in en rondom treinstations. Bij RataPlan werken zo'n twaalfhonderd personen, inclusief vrijwilligers. Het bedrijf heeft geen commerciële doelstelling.

In totaal werden vier vestigingen van RataPlan door een brand getroffen. In 1986 werd het pand aan de Geulstraat in Den Helder door brandstichting verwoest. Een vergelijkbaar lot trof de vestigingen in Heerhugowaard (2014), Berkel en Rodenrijs (2019) en aan de Willem Roelofstraat in Amsterdam (2020).

Vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat het overzicht van alle plaatsen waar RataPlan een vestiging heeft. Indien bekend staat tussen haakjes de datum van opening en eventueel sluiting.