Rattus stoicus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rattus stoicus
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Rodentia (Knaagdieren)
Familie: Muridae (Muisachtigen)
Geslacht: Rattus
Soort
Rattus stoicus
(Miller, 1902)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Rattus stoicus is een knaagdier uit het geslacht Rattus dat voorkomt op de eilanden Henry Lawrence, Klein-Andaman en Zuid-Andaman in de Andamanen, een eilandengroep voor de kust van Myanmar die tot India behoort. R. stoicus behoort tot de zogenaamde R. rattus-groep binnen Rattus, maar zijn verwantschappen binnen die groep zijn nog onduidelijk.[2]

R. stoicus is een grote, donkere rat met een harde, dikke, ruige vacht. De rug is bruin, de onderkant grijs. De staart is bruin, net als de voeten. De kop-romplengte bedraagt 213 tot 260 mm, de staartlengte 180 tot 212 mm, de achtervoetlengte 44 tot 51 mm en de schedellengte 46,4 tot 55,1 mm. Vrouwtjes hebben 0+1+1+2=8 mammae.[3][4]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Rattus stoicus op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World. 3rd ed.
  3. De cijfers voor het =-teken slaan op het aantal paren van mammae; het cijfer erna is het totale aantal mammae. Om die reden is het nummer na het =-teken altijd twee keer zo hoog als dat ervoor. Dit is de gebruikelijke notatie in de mammalogische literatuur.
  4. Musser, G.G. & Newcomb, C. 1983. Malaysian murids and the giant rat of Sumatra. Bulletin of the American Museum of Natural History 174:327-598.