Rattus mollicomulus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rattus mollicomulus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2019)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Geslacht:Rattus (Echte ratten)
Soort
Rattus mollicomulus
Tate & Archbold, 1935
De verspreiding van R. mollicomulus is donkerrood.
De verspreiding van R. mollicomulus is donkerrood.
Afbeeldingen Rattus mollicomulus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rattus mollicomulus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Rattus mollicomulus is een rat die voorkomt op Gunung Lompobatang in het zuidwesten van Celebes. De soort is waarschijnlijk verwant aan Rattus hoffmanni, ook uit Celebes. Er zijn vijf exemplaren bekend.

Net als hooglandpopulaties van R. hoffmanni hebben de dieren uit Gunung Lompobatang een zachtere en langere vacht dan ratten uit het laagland. R. mollicomulus heeft echter ook een veel lichtere vacht (rug geelbruin, buik zilverwit, de voeten zijn wit in plaats van bruin). Verder is R. mollicomulus veel kleiner dan R. hoffmanni (kop-romplengte 153 tot 157 mm tegen minstens 175 mm bij hoffmanni, staartlengte 141 tot 154 mm tegen minstens 155 mm bij hoffmanni, achtervoetlengte 33 tot 35 mm tegen minstens 36 mm bij hoffmanni). Hoewel die verschillen niet heel groot zijn, is er een duidelijk verschil tussen de kleine variatie binnen populaties van R. hoffmanni in andere delen van het eiland en de duidelijke verschillen met de populatie op Gunung Lompobatang.

R. mollicomulus is overigens niet het enige endemische knaagdier op Gunung Lompobatang. Andere paren zijn de volgende (de eerstgenoemde soort komt steeds alleen op Gunung Lompobatang voor):