Rattus sordidus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rattus sordidus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Geslacht:Rattus (Echte ratten)
Soort
Rattus sordidus
(Gould, 1858)
Rattus sordidus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Rattus sordidus is een rat die voorkomt in een ruime strook langs de oostkust van Queensland, op South West Island in het Noordelijk Territorium, in de drogere delen van het zuidoosten van Nieuw-Guinea en op Yule, een eiland voor de zuidkust van Papoea-Nieuw-Guinea. Waarschijnlijk is hij vanuit Australië in het Pleistoceen naar Nieuw-Guinea gegaan. In Australië leeft hij in open gebieden met veel gras en in rietvelden.

De soort is 's nachts actief, leeft op de grond en leeft in, vaak grote, groepen in holsystemen. Deze rat eet hoofdzakelijk gras en zegge, maar soms ook zaden en insecten. Hoewel dit dier het hele jaar door paart, worden de meeste jongen geboren in maart, april en mei.

R. sordidus is een kleine harige rat met een harde vacht. De rug is donker goudbruin tot zwart, de buik lichtgrijs. De bovenkant van de voeten is lichtroze, de onderkant lichtbruin. De korte, harige staart is donkergrijs tot zwart. De kop-romplengte bedraagt 125 tot 198 mm, de staartlengte 100 tot 167 mm, de achtervoetlengte 27 tot 37 mm, de oorlengte 16 tot 22 mm en het gewicht 50 tot 210 gram. Vrouwtjes hebben 2+2+2=12 mammae.

Er zijn drie ondersoorten: