Recombinatie (genetica)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Recombinatie door breukvorming en reparatie

Met (genetische) recombinatie wordt in de genetica de herschikking van de genetische eigenschappen van een individu aangeduid. Het gevolg hiervan is dat het nageslacht een andere combinatie van genen heeft dan elk van beide ouder-individuen.

Recombinatie bij virussen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het influenza-virus treedt soms een recombinatie op van de zeven of acht segmenten RNA die het genoom van het virus uitmaken. Als verschillende soorten virussen dezelfde cel infecteren (co-infectie), kunnen stukken van de ene soort bij stukken van de andere soort terechtkomen. Soms ontstaat zo een totaal nieuwe vorm van het virus. Dit proces wordt antigenic shift genoemd.

Recombinatie in de moleculaire biologie[bewerken | brontekst bewerken]

In de moleculaire biologie wordt recombinatie in nauwere zin gebruikt als het gevolg van een crossing-over. Daarbij worden genen die gelinkt zijn (doordat ze op hetzelfde chromosoom liggen) tijdens de meiose, verdeeld over twee homologe chromosomen. De link tussen beide genen wordt in dit proces verbroken. Dit proces wordt gekatalyseerd door enzymen met de naam recombinase.

Genetische modificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Recombinatie is ook een term in de wereld van genetische modificatie. Bij genetische modificatie worden genen kunstmatig toegevoegd of gewijzigd in het genoom van een organisme, waardoor het organisme eigenschappen kan krijgen die het van nature niet heeft. Het DNA, genoom of hele organisme wordt dan ook wel recombinant genoemd.

Eenheid[bewerken | brontekst bewerken]

De eenheid van recombinatie is de morgan (M), genoemd naar de Amerikaanse geneticus Thomas Morgan. Een recombinatie van 0 M betekent dat twee genen naar alle waarschijnlijkheid niet zullen recombineren, een recombinatie van 1 M betekent dat twee genen vrijwel zeker zullen recombineren. In de praktijk wordt deze het vaakst uitgedrukt in cM (centimorgan), waarbij 1 cM staat voor 1 % kans per generatie op recombinatie door crossing-over.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]