Chromatine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chromatine tijdens celdeling

Chromatine is het complex van DNA en eiwitten in de celkern van eukaryotische cellen (cellen met een volledige celbouw, die - in tegenstelling tot prokaryotische cellen - een celkern bezitten waarin het DNA is verpakt). Naargelang de strakheid waarmee het DNA omheen de andere eiwitten gevouwen zit, onderscheiden we euchromatine en heterochromatine.

Het DNA zit in de vorm van een dubbele helix om vele nucleosomen gewonden. De nucleosomen bestaan ieder uit acht histonen en vormen samen met het DNA en verschillende andere eiwitten het chromatine. De drie functies van chromatine zijn het compact maken van het DNA zodat het in de celkern past, het verstevigen van DNA tijdens mitose en meiose, en het helpen bij regulatie van de expressie van genen.

De naam chromatine komt van de donkere kleur die het krijgt bij lichtmicroscopie na kleuring van het monster, en betekent letterlijk gekleurd materiaal.

In de meeste eukaryotische cellen komen deze opeenvolgende niveaus van compactheid van chromatine voor:

  1. Nucleosomen met daaromheen DNA, gescheiden door stukken los DNA - zoals een kralensnoer.
  2. De 30 nm vezel waarin de nucleosomen veel dichter bij elkaar komen en regelmatig gestapeld zijn
  3. Hogere orde compactheid die uiteindelijk leidt tot gecondenseerde chromosomen, de meest compacte vorm.

Er zijn, buiten gecondenseerde chromosomen, twee soorten chromatine te onderscheiden: "euchromatine" en "heterochromatine". Euchromatine is minder compact en de meeste actieve genen bevinden zich daar. Heterochromatine is veel compacter en is voornamelijk inactief. De grenzen van euchromatine en heterochromatine liggen niet geheel vast, en kunnen gedurende de ontwikkeling van een organisme verschuiven.

Het inactiveren van delen van het DNA leidt ertoe dat er verschillende soorten van celtypes kunnen ontstaan en dus verschillende types van weefsels.[1]