Reddingsbrigade Den Helder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reddingsbrigade Den Helder, bewakingspost Julianadorp

De Reddingsbrigade Den Helder is een reddingsbrigade, gestationeerd in Den Helder en aangesloten bij de Reddingsbrigade Nederland.

Plaats[bewerken]

De reddingsbrigade Den Helder bewaakt het strand van Den Helder vanaf strandslag 1 (Huisduinen) tot en met strandslag 7,2 (Drooghe Weert), in totaal is dit 7 kilometer strand. Hiervoor beschikt de reddingsbrigade over drie posten: Duinoord, Julianadorp en de Zandloper.

Doelstelling[bewerken]

De Reddingsbrigade Den Helder heeft als doelstelling het voorkomen (preventief) en het bestrijden (repressief) van de verdrinkingsdood. Dit doen ze door zomers het strand van Den Helder actief te bewaken, ook zijn ze 24 uur per dag oproepbaar door de alarmcentrale. Naast het geven van opleidingen en trainingen geven ze ook voorlichting op basisscholen. Incidenteel worden ze ook ingezet als bewaking van evenementen aan de kust.

Geschiedenis[bewerken]

De reddingsbrigade Den Helder is opgericht in 1973 door Mevrouw D.G.E. Zijlmans-de Lang.

Alarmploeg[bewerken]

Reddingsbrigade Den Helder heeft een groep van vrijwilligers die 24 uur per dag, zeven dagen per week oproepbaar zijn voor calamiteiten op het strand en in de duinen van Den Helder.

Zij worden aangstuurd door de regionale alarmcentrale in Alkmaar. Hoofdtaak is het gewondenvervoer, daar waar de ambulance niet kan komen. Hiervoor zijn op regionaal gebied protocollen en procedures opgesteld met de regionale alarmcentrale, ambulancedienst en reddingsbrigade.

Ook wordt deze ploeg ingezet voor zoekactie`s en in de zomermaanden ter ondersteuning van de reguliere strandbewaking. Er is een nauwe samenwerking met de KNRM, zowel station Den Helder alsmede Callantsoog. Hierdoor wordt de reddingsbrigade alarmploeg ook ingezet bij grotere calamiteiten op het Amstelmeer.

Omdat er in Den Helder een rampeneenheid is gestationeerd, wordt de reddingsbrigade alarmploeg ook landelijk ingezet. Bij watersnood, waar ook in Nederland zal de alarmploeg van de reddingsbrigade binnen 24 uur ter plaatse kunnen zijn.

Materieel[bewerken]

De reddingsbrigade Den Helder beschikt over het volgende varende en rijdende materiaal:

  • 1x Toyota Landcruiser, Deze strandambulance wordt zowel gebruikt voor bewakingen als voor gewondenvervoer.
  • 1x New Holland landbouwtrekker, Deze wordt gebruikt om de boten te water te laten.
  • 1x Roodnat vlet, Deze polyester vlet wordt gebruikt voor opleidingen en evenementen.
  • 1x Ribcraft, Rigid Inflatable Boat met 75 PK Evinrude buitenboord motor.

Externe links[bewerken]