Reddingsbrigade Den Helder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wagen van de reddingsbrigade bij bewakingspost Julianadorp

De Reddingsbrigade Den Helder is een reddingsbrigade in Den Helder die is aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland. De reddingsbrigade is opgericht in 1973 door Mevrouw D.G.E. Zijlmans-de Lang. De reddingsbrigade heeft als doelstelling het voorkomen en het bestrijden van verdrinkingsgevallen.

Werkgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De brigade bewaakte tot 2021 het strand van Den Helder vanaf strandslag 1 (Huisduinen) tot en met strandslag 7,2 (Drooghe Weert), in totaal zeven kilometer strand. Hierbij werkte ze sinds 2010 samen met Stichting Strandexploitatie Noordkop.[1] De brigade maakte gebruik van drie posten: Duinoord, Julianadorp en De Zandloper. Het strand werd zomers actief bewaakt. Ook de duinen en het binnenwater in de gemeente Den Helder behoren tot het werkgebied. Incidenteel wordt de brigade ingezet bij de bewaking van evenementen.

Calamiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Bij calamiteiten is een alarmploeg 24 uur per dag oproepbaar. Deze wordt aangestuurd door de regionale alarmcentrale in Haarlem. Hoofdtaak is gewondenvervoer op plaatsen waar een ambulance niet kan komen. Hiervoor zijn samen met alarmcentrale, ambulancedienst protocollen en procedures opgesteld. De ploeg wordt ook ingezet bij zoekactie`s en in zomermaanden ter ondersteuning van de reguliere strandbewaking. Er is nauwe samenwerking met de KNRM, in dat verband kan de alarmploeg ook worden ingezet bij calamiteiten op het Amstelmeer. Als rampeneenheid kan alarmploeg van de reddingsbrigade ook landelijk worden ingezet. Bij een watersnood, waar ook in Nederland, kan de alarmploeg binnen 24 uur ter plaatse zijn.

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

De Reddingsbrigade Den Helder beschikte in 2022 over het volgende varende en rijdende materiaal:

  • Toyota Landcruiser - Strandambulance en bewakingen.
  • Roodnatvlet - Polyester vlet voor opleidingen en evenementen.
  • Ribcraft - Opblaasboot van rubber met een 75 PK Evinrude buitenboordmotor.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]