Referentie-ellipsoïde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vorm van de Aarde weergegeven door een sferoïde

Een referentie-ellipsoïde of kortweg ellipsoïde is een een sferoïde, een omwentelingsellipsoïde, die een benadering voor de vorm van de Aarde vormt, voor de geoïde van de Aarde. Een dergelijke benadering met een sferoïde is vanwege de afplatting van de Aarde een betere beschrijving voor de vorm van de Aarde dan een bol. De Aarde is aan de polen platter dan aan de evenaar.

Door de tijd heen zijn er op basis van nieuwe inzichten verschillende referentie-ellipsoïden gedefinieerd.

De Duitser Bessel voerde in 1841 op basis van een groot aantal waarnemingen de ellipsoïde van Bessel als benadering voor de vorm van de Aarde in. Een nieuwe benadering, de ellipsoïde van Hayford werd in 1910 ingevoerd en is de basis voor de Lambert72-projectie voor de Belgische topografische kaarten.

De referentie-ellipsoïde is een van de onderdelen van een geodetisch coördinatensysteem. Het nauwkeurigste wereldwijde systeem ITRS gebruikt de GRS80-ellipsoïde met een halve lange as van 6 378 137 m. Het onderging in 1984 met WGS84 een kleine aanpassing voor de afplatting. Voor Europa gebruikt men ETRS89.

Hoewel de evenaar een grootcirkel is, dus de vorm van de Aarde door een sferoïde kan worden benaderd, worden sferoïde en ellipsoïde door elkaar gebruikt.