Regge (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannes (overleg | bijdragen) op 19 apr 2008 om 18:28. (interwiki fr:)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
"De Steile Oever" met in de diepte een afgesneden rivierbocht van de Regge bij Nieuwebrug (ten zuiden van Ommen)


De Regge is een Overijsselse rivier. Ze begint bij landgoed Westerflier ten zuidwesten van Diepenheim en bestaat uit de Boven-Regge (Diepenheim-Rijssen), de Midden-Regge (Rijssen-Hellendoorn) en de Beneden-Regge (Hellendoorn-Ommen) De rivier mondt bij Ommen uit in de Overijsselse Vecht.

De Regge wordt bij Goor middels een onderleider onder het Twentekanaal doorgeleid.

Oorspronkelijk maakte ook de Buurserbeek deel uit van het stroomgebied van de Regge. Om de handel over het water vanuit Twente en Westfalen naar zich toe te halen heeft Deventer indertijd de Schipbeek laten graven, waarmee de concurrentiepositie van de scheepvaart van Deventer werd vergroot ten opzichte van Zutphen.

Tot 1925 werd de rivier bevaren met zompen die langs de Regge in Enter werden gebouwd.

Na 1894 is de Regge gekanaliseerd. Eerder veroorzaakte de rivier geregeld overstromingen. Tegenwoordig wordt getracht het natuurlijke verloop van de rivier in ere ter herstellen.

Bij "de Steile Oever" in de buurt van Nieuwebrug ten zuiden van Ommen is goed te zien hoe de Regge door de stuwwal heenbrak, waardoor de Besthmenerberg en de Archemerberg van elkaar gescheiden zijn.

Sport en recreatie

In de buurt van Enter loopt langs de Regge de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad of Handelsweg geheten. De E11 loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens Polen/Litouwen.


Boven-Regge ten noorden van het Twente-kanaal

Boven-Regge bij Diepenheim