Reinhard Scheer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reinhard Scheer
Reinhard Scheer
Geboren 30 september 1863
Obernkirchen, Nedersaksen
Overleden 26 november 1928
Marktredwitz, Weimarrepubliek
Rustplaats Alter Friedhof Weimar, Weimar, Duitsland[1]
Land/zijde Duitse Keizerrijk
Weimarrepubliek
Onderdeel Kaiserliche Marine
Dienstjaren 18791918
Rang Admiral
Bevel Chef der Zentralabteilung des Reichsmarineamtes
Chef des Stabes des Flottenkommandos
Befehlshaber des II. Geschwaders der Flotte
Chef der Hochseeflotte
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog
Onderscheidingen Pour le Mérite met Eikenloof
Portaal  Portaalicoon   Eerste Wereldoorlog

Reinhard Scheer (Obernkirchen, 30 september 1863 - Marktredwitz, 26 november 1928) was een luitenant-admiraal (Duits:Admiral) van de Kaiserliche Marine. Hij voerde het bevel over de Hochseeflotte tijdens de Zeeslag bij Jutland, een van de grootste zeeslagen in de geschiedenis.

Hij trad in dienst bij de Kaiserliche Marine in 1879. Hij werd Kapitän zur See (kapitein ter zee) in 1905 en Konteradmiral (schout-bij-nacht) in 1910. Scheer stond bekend om zijn discipline, in de marine was hij bekend als "De man met het IJzeren Masker", door zijn streng voorkomen.

In januari 1916 werd hij benoemd tot bevelhebber van de Hochseeflotte, waarvan hij het bevel voerde tijdens de Zeeslag bij Jutland (31 mei 1916). Alhoewel hij de Britse Royal Navy niet versloeg, kon hij de vernietiging van de Duitse vloot door de numeriek sterkere Royal Navy vermijden, en de Britten verliezen toebrengen. Hem werd een ridderschap aangeboden voor zijn prestaties bij Jutland door Wilhelm II, maar hij weigerde het aanbod (in tegenstelling tot zijn ondergeschikte Franz Ritter Von Hipper, die tot ridder geslagen werd door Lodewijk III van Beieren). Na de slag bij Jutland dacht Scheer niet langer dat de Royal Navy verslagen kon worden door de Hochseeflotte, en werd voorstander van de onderzeebootoorlog tegen het Verenigd Koninkrijk.

Hij ging met pensioen in 1918 na de revoluties in Duitsland. Later publiceerde hij zijn memoires Deutschlands Hochseeflotte im Weltkrieg – Persönliche Erinnerungen von Admiral Scheer. Net nadat hij een uitnodiging van zijn oude tegenstander in het Skagerrak John Jellicoe had aangenomen om hem in Engeland te bezoeken, stierf hij in 1928 in Marktredwitz, en is begraven in Weimar. Op zijn grafsteen staan enkel zijn geboorte- en sterfdatum, en het woord "Skagerrak", een verwijzing naar de Zeeslag bij Jutland.

Uitvaart van Admiraal Reinhard Scheer.
Grafsteen van Reinhrad Scheer in Weimar

De zware kruiser Admiral Scheer werd naar hem vernoemd. Hij was Grootkruis met de Zwaarden in de Huisorde en Orde van Verdienste van Hertog Peter Friedrich Ludwig en droeg de Militaire Orde van Sint-Hendrik.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Reinhard Scheer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.