René van 't Hof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rene van 't Hof)
René van 't Hof
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Rotterdam, 15 oktober 1956
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1980-heden
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

René van 't Hof (Rotterdam, 15 oktober 1956) is een Nederlandse acteur. Van 't Hof studeerde van 1978 tot 1980 twee jaar aan de Amsterdamse Theaterschool, afdeling Mime. Van 1980 tot 1987 werkte hij bij Theatergroep Carrousel.

In 1989 richtte hij samen met Beppie Melissen en Leny Breederveld theatergroep Carver op waaraan hij lange tijd verbonden was. Sinds de eerste productie (1989 'Carver – Verplaatst u zich eens in mij') is de artistieke kern van Onafhankelijk Toneel (O.T.) nauw betrokken bij de voorstellingen. Voor hun tweede productie Cafe Lehmitz (1991) ontving de groep onder andere De Dommelsch Theaterprijs voor beste voorstelling van het seizoen. Bij O.T. was René van 't Hof in 1994 te zien in de titelrol in De Dresser.

Hij werkte ook veelvuldig samen met Jim van der Woude met wie hij verschillende theaterstukken waaronder het succesvolle Flossen. Vanaf 2004 is van 't Hof freelanceacteur en speelde hij voornamelijk nog repertoiretoneel waaronder stukken van Pinter, Beckett en Magne van den Berg. In 2014 maakte hij de solo Dag Vlieg. Van 't Hof is ook altijd jeugdtheater blijven maken. Dit doet hij voornamelijk bij Theater Artemis in de regies van Jetse Batelaan. Onder andere De Man Die Alles Weet (Winnaar Gouden Krekel) en De Onzichtbare Man.

Daarnaast speelde hij in een groot aantal films (onder andere als Eppie in de film Alles is Liefde), toneelstukken en televisieprogramma’s, waaronder Jiskefet. Van 't Hof kreeg bekendheid bij het grote publiek als vertolker van Kees Flodder in de eerste Flodderfilm van Dick Maas. In 2007 ontving René van 't Hof de VSCD-Mimeprijs voor zijn rol in het toneelstuk Vallende Ster van Bernlef door Onafhankelijk Toneel. Van 't Hof werd tweemaal genomineerd voor de Louis d'Or, in 2014 voor zijn rol in Met mijn vader in Bed (auteur: Magne van de Berg) en in 2021 voor zijn rol als Clov in Eindspel (auteur: Samuel Beckett). Voor zijn rol in in de speelfilm Plan C (regie: Max Porceleyn) ontving hij in 2012 een Gouden Kalf.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]