Naar inhoud springen

Repair Café

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kattiel (overleg | bijdragen) op 14 okt 2013 om 11:39. (→‎Martine Postma: Duurzame 100 van 2012 is verouderd, dus: ze stond i.p.v. staat)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Repair Café Amsterdam-Oost

Een Repair Café is een repareerbijeenkomst, georganiseerd voor en door buurtbewoners. Zij ontmoeten elkaar op een vaste locatie waar gereedschap aanwezig is en waar ze hun meegebrachte kapotte spullen kunnen repareren, met hulp van handige vrijwilligers. Doelstellingen zijn het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie.

Geschiedenis

Het concept is in 2009 bedacht door Martine Postma. Het eerste Repair Café vond plaats op 18 oktober 2009 in het Fijnhout Theater in Amsterdam-West. De middag resulteerde in benadering door enthousiaste burgers die dit in hun eigen gemeente wilden organiseren. Dat was voor de initiatiefnemers aanleiding om hun activiteiten uit te breiden. Op 2 maart 2010 werd de Stichting Repair Café opgericht. Deze stichting ondersteunt lokale groepen die een Repair Café willen opzetten. In september 2013 waren er in Nederland al 150 groepen die op regelmatige basis een Repair Café organiseren.

De Stichting Repair Café is genomineerd voor de Katerva Award.[1]

Martine Postma

De bedenkster van het concept, Martine Postma (1970), is een milieuactiviste. Sinds 2007 zet zij zich op verschillende manieren voor duurzaamheid op lokaal niveau. Tot 2010 was ze freelance journalist/publicist met als thema duurzaamheid en milieu. Ze was duoraadslid voor het Amsterdamse stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en ontwikkelde voor dat stadsdeel de Niet Zomaar Weg Wijzer, een boekje met dertig praktische tips om in het dagelijks leven minder afval te produceren. Sinds 2010 is Postma directeur van de Stichting Repair Café. Ze stond op plaats 31 in de Duurzame 100 van 2012 van dagblad Trouw.[2][3][4]

Burgerinitiatief

Uit de snelle groei blijkt dat het Repair Café in een behoefte voorziet. Onvrede met de wegwerpmaatschappij neemt toe. Het is een typisch voorbeeld van een burgerinitiatief, een grassrootsbeweging, waarbij niet de beleidsmakers, maar burgers ontwikkelingen in gang zetten. Voor sommige Repair-Cafégroepen is het milieuaspect leidend (energiebesparing, CO2-reductie, verantwoord grondstofgebruik), voor andere het sociale aspect (het bevorderen van contact met buurtgenoten, het tegengaan van eenzaamheid, het betrekken van ouderen en/of werklozen etcetera).

Buiten Nederland

Publicaties in buitenlandse media hebben de interesse gewekt van burgers in diverse landen in en buiten Europa. Zo stonden er artikelen in Der Spiegel,[5] The New York Times[6] en op de site van de WDR[7], en besteedden ZDF[8] en Al Jazeera[9] er aandacht aan.

De eerste Repair Cafés in Brussel en Antwerpen trokken ruim honderd bezoekers.[10][11] Medio 2013 waren er in België al veertig locaties. Ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Engeland (Londen), Canada, de Verenigde Staten, Brazilië (Sao Paulo) en Australië bestaan anno 2013 Repair Cafés.

Externe links