Resedawitje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Resedawitje
Resedawitje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Pieridae (Witjes)
Geslacht:Pontia
Soort
Pontia daplidice
Linnaeus, 1758
Rups
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Resedawitje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het Resedawitje (Pontia daplidice) is een dagvlinder uit de familie Pieridae (witjes). Tevens is er het Oostelijke Resedawitje (Pontia edusa), dat uiterlijk niet van het 'gewone' resedawitje is te onderscheiden, behalve dan het verschil in leefgebied. Het is een middelgroot, zwartgevlekt witje met op de onderkant van de achtervleugels een opvallende fijn groen gemarmerde tekening.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Oostelijk resedawitje (Pontia edusa) leeft vanaf Zuidoost-Frankrijk en Midden-Europa verder naar het oosten. Het Resedawitje (Pontia daplidice) leeft ten westen van deze gebieden. Beiden hebben een voorkeur voor warme gebieden, ruige bermen en steengroeven. Ze leven in kolonies. In Nederland is deze vlinder uiterst zeldzaam.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Ze vliegen van maart tot en met oktober in meerdere generaties per jaar, afhankelijk van het weer. De rupsen hebben voornamelijk resedasoorten als waardplanten. Ze worden ook wel gezien op raket en andere kleine kruisbloemigen. De rups is vrij kleurrijk. Hij kan tot drie centimeter lang worden. Hij is groen met gele lengtestrepen en heel veel kleine zwarte stippen. De streep kan soms ook vrijwel rood zijn.

Tekening van het resedawitje door Jacob Hübner, 1800