Resolutie 110 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 110
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 16 december 1955
Nr. vergadering 707
Code S/RES/110
Stemming
voor
9
onth.
1
tegen
1
Onderwerp Handvest van de Verenigde Naties
Beslissing Conferentie om het Handvest te herzien ten gepaste tijde houden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1955
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Iran (1935-1964) Iran · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Peru Peru · Vlag van Turkije Turkije
Resolutie 110 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 110 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de laatste resolutie die werd aangenomen door de VN-Veiligheidsraad in 1955. Negen leden stemden ervoor, de Sovjet-Unie tegen en Frankrijk onthield zich.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens artikel °109 paragraaf °3 van het Handvest van de Verenigde Naties moest, over het houden van een algemene conferentie van de lidstaten van de Verenigde Naties om het Handvest te herzien, beslist worden door een meerderheid in de Algemene Vergadering en zeven (van de elf) leden van de Veiligheidsraad, als die conferentie nog niet gehouden zou zijn voor de tiende jaarlijkse sessie van de Algemene Vergadering.

Op 21 november besliste de Algemene Vergadering in resolutie 992 om die conferentie ten gepaste tijde te houden. De Veiligheidsraad was het eens met de beslissing van de Algemene Vergadering.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 110 op de Engelstalige Wikisource.