Resolutie 109 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 109
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 december 1955
Nr. vergadering 705
Code S/RES/109
Stemming
voor
8
onth.
3
tegen
0
Onderwerp Aanbeveling kandidaat VN-lidstaten.
Beslissing Aanbeveling 16 landen als VN-lidstaat.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1955
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Iran (1935-1964) Iran · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Peru Peru · Vlag van Turkije Turkije

Resolutie 109 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen op de 705e bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 14 december 1955. Acht leden stemden voor de resolutie, geen tegen. Drie leden kozen zich te onthouden: België, de Republiek China (Taiwan) en de Verenigde Staten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad had de aanvragen voor lidmaatschap (van de Verenigde Naties) overwogen van de landen Albanië, Jordanië, Ierland, Portugal, Hongarije, Italië, Oostenrijk, Roemenië, Bulgarije, Finland, Ceylon, Nepal, Libië, Cambodja, Laos en Spanje. De Raad beval de Algemene Vergadering aan de voornoemde landen toe te laten.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 109 op de Engelstalige Wikisource.