Resolutie 19 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 19
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 27 februari 1947
Nr. vergadering 114
Code S/RES/19
Stemming
voor
8
onth.
3
tegen
0
Onderwerp Straat van Korfoe-incidenten
Beslissing Oprichting van een subcomité.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1947
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van België België · Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Syrië (1932-1958 en 1961-1963) Syrië
Het eiland Korfoe, met ten noordoosten de Straat van Korfoe.

Resolutie 19 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de vierde resolutie van de Veiligheidsraad in 1947, diens tweede bestaansjaar. De resolutie werd goedgekeurd met acht tegen geen stemmen met onthouding van Polen, Syrië en de Sovjet-Unie.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Straat van Korfoe-incidenten voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Straat van Korfoe scheidt het Griekse eiland Korfoe van het Albanese vasteland.

Op 22 oktober 1946 voeren twee Britse oorlogsschepen er op een zeemijn, met grote schade, 44 doden en 22 gewonden tot gevolg. Groot-Brittannië hield Albanië verantwoordelijk voor dit incident, zich beroepende op het recht van onschuldige doorvaart. Er kon geen vergelijk met Albanië gevonden worden[1].

Op 10 januari 1947 stuurde Groot-Brittannië een brief over het incident naar secretaris-generaal Trygve Lie. Op 20 januari besloot de Veiligheidsraad om Albanië uit te nodigen zonder stemrecht deel te nemen aan de discussie over de kwestie.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad besloot een subcomité van drie leden aan te stellen, dat al het beschikbare bewijsmateriaal moest onderzoeken en ten laatste op 10 maart aan de Veiligheidsraad hierover verslag moest uitbrengen. Het comité mocht, indien nodig, meer informatie vragen aan de twee partijen, die werden verzocht met het comité mee te werken. De vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk en Albanië moesten het comité om het even waar mogelijk bijstaan.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 februari werd beslist dat de drie leden van het subcomité werden:

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 19 op de Engelstalige Wikisource.