Naar inhoud springen

Resolutie 651 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Egs (overleg | bijdragen) op 22 nov 2016 om 11:14. (cats)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Resolutie 651
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 maart 1990
Nr. vergadering 2916
Code S/RES/651
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Irak-Iranoorlog
Beslissing Verlenging UNIIMOG met zes maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1990
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Canada Canada · Vlag van Ivoorkust Ivoorkust · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Cuba Cuba · Vlag van Ethiopië Ethiopië · Vlag van Finland Finland · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Roemenië Roemenië · Vlag van Jemen Jemen · Vlag van Zaïre Zaïre
Irak (rood) en Iran (blauw).

Resolutie 651 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 29 maart 1990, en verlengde de waarnemingsmissie in Irak en Iran met een half jaar.

Achtergrond

Zie Irak-Iranoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tussen 1980 en 1988 waren Irak en Iran in een bloedige oorlog verwikkeld. Toen Iran begin 1982 de bovenhand haalde besloot het Irak — dat de oorlog was begonnen — binnen te vallen om er enkele heilige steden te veroveren. In Irak stootten ze echter op hevig verzet van een ingegraven vijand en het offensief mislukte. In 1983 ging Iran weer zwaar in de aanval maar opnieuw zonder succes. Het gehavende Irak wilde terug vrede sluiten maar Iran weigerde dat. De vastgelopen oorlog verplaatste zich onder meer naar de Perzische Golf. In 1984 viel Irak Iraanse olietankers aan, waarna Iran tankers aanviel die met Iraakse olie van Koeweit kwamen of van landen die Irak steunden. De meeste aanvallen werden door Iran uitgevoerd op Koeweitse tankers. In 1985-86 begon Irak zonder veel succes een offensief dat door Iran werd beantwoord door een tegenoffensief. Irak zette op grote schaal chemische en biologische wapens, in waarbij tienduizenden mensen omkwamen.

Inhoud

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan de resoluties 598, 619, 631 en 642.
  • Heeft beraad over het rapport van de secretaris-generaal over UNIIMOG van 22 maart 1990, en neemt nota van de waarnemingen hierin.
  • Beslist:
    a. De partijen op te roepen onmiddellijk resolutie 598 uit 1987 uit te voeren.
    b. Het mandaat van UNIIMOG met zes maanden te verlengen, tot 30 september 1990.
    c. De secretaris-generaal te vragen om tegen het einde van die periode te rapporteren over de situatie en de genomen maatregelen om resolutie 598 uit te voeren.

Verwante resoluties

Sjabloon:Wikisource-en-klein