Resolutie 689 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 689
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 9 april 1991
Nr. vergadering 2983
Code S/RES/689 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Golfoorlog
Beslissing Goedkeuring van de modaliteiten voor de VN-Irak-Koeweit Waarnemingsmissie in het rapport van de Secretaris-Generaal.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1991
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk AUT Vlag van België BEL Vlag van Ivoorkust CIV Vlag van Cuba CUB Vlag van Ecuador ECU
Vlag van India IND Vlag van Roemenië ROU Vlag van Jemen YEM Vlag van Zaïre ZAI Vlag van Zimbabwe ZIM
Irak (rood) en Koeweit (blauw).
Irak (rood) en Koeweit (blauw).

Resolutie 689 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 9 april 1991.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Golfoorlog (1990-1991) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. Nog diezelfde dag werd de inval door de VN-Veiligheidsraad veroordeeld in resolutie 660. Deze resolutie eiste ook een onmiddellijke terugtrekking van Irak, maar daar kwam niets van terecht. Met resolutie 678 stelde de Veiligheidsraad Irak een ultimatum om voor 15 januari 1991 aan de voorgaande resoluties te voldoen. Irak gaf hier geen gehoor aan en de dag na het verstrijken van het ultimatum begon een coalitie van 34 landen onder leiding van de Verenigde Staten operatie Desert Storm met grootschalige luchtbombardementen, gevolgd door een grondoffensief, operatie Desert Sabre. Tegen 27 februari was de strijd beslecht en op die dag aanvaardde Irak de VN-resoluties.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Keurt de rapporten van de secretaris-generaal over de uitvoering van paragraaf °5 van resolutie 687[1] goed.
  2. Merkt op dat de beslissing om een waarnemingseenheid op te richten genomen werd in paragraaf °5 van resolutie 687 en enkel door de Veiligheidsraad kan worden beëindigd; de Veiligheidsraad zal zich daarom om de zes maanden hierover beraden.
  3. Besluit dat de modaliteiten voor de eerste zes maanden van de VN-Irak-Koeweit-waarnemingsmissie zullen overeenstemmen met het rapport en ook om de zes maanden herbekeken worden.

Verwante resoluties[bewerken]