Retouche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bij een retouche worden herstellingen aangebracht aan confectiekleding door een naaister of retoucheuse.

Meestal worden er aanpassingen gedaan aan broekspijpen, het inkorten van een mouw, het vernauwen in de taille, ritsen in stikken, knopen aan naaien of algemene kleine herstellingen. Dit kan bijvoorbeeld een gaatje dichtstoppen zijn in een manteljas, een losgekomen stiknaad herstellen enzovoort. Er kunnen ook retouches gedaan worden bij gordijnen en ander linnen.

Het verschil tussen confectiekledij en haute couture is dat er bij confectiekledij meestal retouches gedaan worden om het kledingstuk passend te maken, terwijl bij haute couture de kledingstukken vooraf met de hand op maat gemaakt worden. Haute couture is gespecialiseerd in een pasvorm en nauwkeurigheid.

Bij retouche van confectiekledij kan een retoucheuse, al dan niet aangesteld door de winkel retouches uitvoeren. Het is belangrijk dat alles nauwkeurig af te meten en te noteren alvorens een retouche wordt uitgevoerd. De gegevens zijn in te vullen op een werkfiche of pompkaart. Dit is een technische fiche met alle gegevens van de klant en de uit te voeren retouche.

Een retoucheuse gebruikt machines zoals een stikmachine, een surjeteuche (om tricot te stikken), een overlokker om naden af te lokken bij katoen en tricot, een strijkijzer en een drukpers om kledij te verstevigen. Andere materialen die van pas komen bij de retouche zijn garen, rijgkatoen om steunpunten aan te brengen, naainaalden, stiknaalden, meetlint, lat, boogmal om patronen te tekenen, ritsen, knopen, velcro (haak en lus), kleermakerskrijt, spelden, tornmesje, stoffen, voering, epauletten, enzovoort.