Rhizopus stolonifer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rhizopus stolonifer
Rhizopus stolonifer uitvergroot onder de microscoop
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Zygomycota (Lagere schimmels)
Klasse:Mucormycotina
Orde:Mucorales
Familie:Mucoraceae
Geslacht:Rhizopus
Soort
Rhizopus stolonifer
(Ehrenb.) Vuill. (1902)
Aantasting van de vrucht van de Artocarpus heterophyllus door de Rhizopus stolonife.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rhizopus stolonifer op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Rhizopus stolonifer is een heterothallisch lagere schimmel uit de familie Mucoraceae.[1] De schimmel leeft in kolonievorm en parasiteert op hogere planten. Deze veroorzaakt dan de plantziekte Rhizopusrot.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De schimmels leven in koloniën, die een hoogte van twee centimeter kunnen bereiken. De koloniën zijn tot drieënhalf centimeter lang en 34 micrometer dik; ze hebben een roodbruine kleur.

De schimmel plant zich voort door middel van sporen, die opgeslagen worden in sporendoosjes. Deze hebben een diameter van honderd tot tweehonderd micrometer. De sporen zelf hebben een bruinzwarte kleur en elk van deze sporen heeft een andere vorm.[2] In eerste instantie zijn de sporen wit van kleur, maar later verkleuren ze naar zwart.[3]

De soort prefereert een gemiddelde temperatuur van 25 graden, maar kan groeien bij temperaturen tussen 4½ en 30 graden Celsius. De soort kan ook extremen van 35 en 37 graden verdragen.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Een aardbei aangetast door de Rhizopus stolonifer

De Rhizopus stolonifer parasiteert onder andere op fruitplanten en dan in het bijzonder bessen, waaronder de aardbei. Wanneer het fruit geïnfecteerd raakt met deze schimmel, ontstaat er rot. Daarnaast parasiteert de schimmel op een aantal groenten, waaronder de tomaat en de aubergine.

Er zijn meerdere methoden om deze schimmel te bestrijden. Zo wordt de schimmel in aanraking gebracht met heet water of bestraald met ultraviolet licht. Wanneer de schimmel niet bestreden wordt, kan de vrucht in enkele dagen wegrotten. De schimmel is resistent tegen de natuurlijke afweersystemen van de meeste vruchten.

Rhizopus stolonifer komt voor in de subtropische en tropische regio's en kan zich voeden met sterk uiteenlopende etenswaren, waaronder noten en vlees maar ook op producten zoals zuivel.[3]

Variëteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden twee ondersoorten tot de Rhizopus stolonifer gerekend, namelijk de Mucor stolonifer var. stolonifer en de Mucor stolonifer var. luxurians.[4]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Mycobank, Rhizopus stolonifer'. Geraadpleegd op 25 april 2014.
  2. McKenzie, E., Rhizopus stolonifer (Rhizopus stolonifer). PaDIL. Geraadpleegd op 25 april 2014.
  3. a b (en) Pitt & Hocking (2009). Fungi and Food Spoilage. Springer, pp. 67.
  4. Schipper, M. A. A. (1984). revision of the genus Rhizopus. I. The Rh. stolonifer-group and Rh. oryzae (CBS Studies in Mycology).