Richard E. Byrd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Richard E. Byrd
Byrd in 1928
Byrd in 1928
Geboren 25 oktober 1888
Winchester
Overleden 11 maart 1957)
Boston
Begraven Arlington National Cemetery
Land/partij Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Onderdeel US Naval Jack 48 stars.svg United States Navy
Dienstjaren 1912–1927
1940-1947
Rang Schout-bij-nacht
Oorlogen Eerste Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Medal of Honor
Navy Cross
Navy Distinguished Service Medal
Distinguished Flying Cross
Legioen van Verdienste
Congressional Gold Medal

Richard Evelyn Byrd, (Winchester, 25 oktober 1888Boston, 11 maart 1957) was een Amerikaans ontdekkingsreiziger en admiraal, die vooral beroemd werd door zijn tochten naar de Noord- en Zuidpool.

Biografie[bewerken]

Byrd werd in 1888 in de Amerikaanse staat Virginia geboren. Hij kwam uit één van de rijkste en machtigste families van die staat. De broer van Byrd was senator in Virginia. Ook voor Byrd leek roem in de toekomst te zijn weggelegd. Hij wilde carrière maken in de marine. Op twintigjarige leeftijd begon Byrd aan de opleiding en wilde gaan dienen op een marineschip. Een verbrijzelde enkel zorgde er echter voor dat hij deze ambitie in 1916 moest opgeven.

Hierna ambieerde Byrd een carrière als piloot. Hij was vooral geïnteresseerd in de technologie van vliegtuigen. Deze was nieuw, want het vliegen stond nog in de kinderschoenen. Vanaf zijn jeugd was Byrd al nieuwsgierig naar de poolgebieden. Hij was vastbesloten deze te gaan onderzoeken. Een begin was een vliegreis over Groenland in 1925, samen met Donald MacMillan. Dat was natuurlijk niet zijn uiteindelijke doel.

Poging om over de Noordpool te vliegen in 1926[bewerken]

Byrd financierde privé een expeditie naar Artica, de Noordpool. Op 9 mei 1926 was het zover. Het vertrekpunt was Ny-Ålesund op Spitsbergen. Op negen mei vertrok Byrd samen met Floyd Bennett, die het vliegtuig bestuurde, voor een reis over de Noordpool. Hiermee schreven ze geschiedenis. Er was namelijk nog nooit iemand eerder over de Noordpool gevlogen. Byrd en Bennett werden bij terugkomst als helden ingehaald en onderscheiden. Sindsdien wordt op basis van onderzoek aan de hand van hun logboeken betwijfeld dat ze werkelijk boven de Noordpool zijn geweest.

Verdere avonturen[bewerken]

Gedenkbeeld voor Byrd op basis McMurdo

Byrd bleef niet echt op zijn lauweren rusten. Niet lang na zijn opmerkelijke tocht over de Noordpool, voltooide hij voor het eerst in de geschiedenis een vliegreis met een meermotorig vliegtuig over de Atlantische Oceaan. Hierna vond Byrd het tijd zijn blik te werpen op Antarctica, de Zuidpool. Hij zou in totaal vijf expedities naar het gebied ondernemen. Door zijn eerder vergaarde roem was het geld voor deze tochten geen probleem meer.

Tijdens zijn eerste expeditie in 1946-1947 naar de Zuidpool, genaamd "High Jump" en geheel gefinanceerd door de Amerikaanse marine, had Byrd de leiding over zo'n 5.000 manschappen. De expeditie duurde echter niet de geplande 6 maanden maar werd echter al na twee maanden overhaast onderbroken. Byrd verloor vele manschappen, helikopters, vliegtuigen en een destroyer. Wat hier gebeurde blijft tot op heden geheim. Hoewel Byrd tijdens een later onderzoek door de Amerikaanse overheid de ongewone woorden uitsprak: "in the event of another war, America can be attacked by an enemy that has the ability to fly from pole to pole with incredible speed".

Tijdens een latere expeditie bouwde Byrd er een basis. Deze kreeg de naam Little America mee. Ook hier was hij de eerste mens die over het gebied heen vloog. De basis Little America bestond uit drie vliegtuigen, drie hondenteams, fotografen en radiotechnici. Deze hadden het doel om de Zuidpool te onderzoeken. Met zijn volgende expedities heeft Byrd een grote bijdrage gehad in de geografische ontdekking van dit poolgebied.

Het gevolg hiervan was dat zijn land, de Verenigde Staten, het nieuwe gebied als haar eigendom kon opeisen. De verdiensten in zijn lange carrière, van 1926 tot aan zijn dood in 1957, als ontdekkingsreiziger van de Noord- en Zuidpool waren groot. Dit bezorgde hem grote roem. Bovendien leefde Byrd, in tegenstelling tot vele andere ontdekkingsreizigers, in een tijd met moderne communicatiemiddelen. Hierdoor kreeg hij nog meer naamsbekendheid.