Naar inhoud springen

Richelsigaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoo (overleg | bijdragen) op 11 apr 2020 om 08:46. (→‎Uiterlijk: -, replaced: enigzins → enigszins met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Richelsigaar
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Corixidae (Duikerwantsen)
Geslacht:Sigara
Fabricius, 1775
Soort
Sigara nigrolineata
(Fieber, 1848)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Richelsigaar op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De richelsigaar (Sigara nigrolineata) is een wants uit de familie van de Corixidae (Duikerwantsen). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Franz Xaver Fieber in 1848.

Uiterlijk

De zwartbruine duikerwants heeft, als volwassen dier, altijd volledige vleugels en kan 5 tot 6.5 mm lang worden. Het halsschild is donkerbruin, net als de voorvleugels en heeft hoeken aan de zijkant die afgerond zijn. Op het halsschild bevinden zich 7 of 8, soms enigszins gespleten, gele dwarslijntjes. De dwarslijntjes op de voorvleugels zijn aan het begin regelmatig, soms zijn er een paar gespleten of onderbroken. Meer naar achteren op de vleugels zijn de lijntjes gegolfd en onderbroken maar niet door een zwarte lijn in de lengte zoals bij veel andere duikerwantsen. Er loopt een gele lijnt tussen het verharde deel en het doorzichtige vliezige deel van de voorvleugels. Ook de kop en de pootjes zijn geheel geel van kleur.

Leefwijze

Er is is één generatie per jaar, als de omstandigheden gunstig zijn soms een tweede en de soort doorstaat de winter als volgroeid dier. De wantsen zijn alleseters, ze leven van kleine waterbeestjes, algen en in het water drijvend dood plantenmateriaal. Ze zijn te vinden in ondiepe vaak tijdelijke of recent ontstane wateren zonder al te veel begroeiing.

Leefgebied

In Nederland is de soort vrij algemeen op de zandgronden en zeldzaam in het kustgebied. Het verspreidingsgebied strekt zich uit van Europa tot Zuidwest-Azië en Noord-Afrika.

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: