Naar inhoud springen

Ridderorden in Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen
Wapen

Moskou en het Keizerrijk Rusland 1400-1917

[bewerken | brontekst bewerken]
Kostuum van de Orde van Sint-Andreas
Kostuum van de Orde van Sint-Andreas

Moskovië, de staat waaruit Rusland ontstond was niet betrokken bij de kruistochten en het moeilijk bereikbare in zichzelf gekeerde land had geen deel aan de Europese cultuur van ridderlijkheid en ridderorden die Europa in de 13e en 14e eeuw in haar ban hield. De enige kennismaking met de ridderorden was het gewapende conflict met enige van de in het Baltische gebied actieve militaire orden, de Zwaardridders en de Duitse Orde. Grootvorst Alexander Jaroslavitch verwierf door aan de oever van de Neva de Duitse Orde te verslaan de bijnaam "Alexander Nevski". Het model van een ridderorde nam hij niet over.

Toen Rusland zich onder Peter de Grote op Europa ging richten was het instellen van een orde naar het model van de Grote Orden van de Kousenband, de Olifant en de Heilige Geest een voor de hand liggende stap. Peter stelde op 11 december 1698 de

in. De orde nam gedeeltelijk de plaats in van de grote landgoederen en royale beloningen die de edelen traditioneel ontvingen. Zij bleken met een blauw lint en een zilveren ster ook erg tevreden te zijn. Later volgden:

In 1797 stelde tsaar Paul I een Russisch (katholiek) Grootprioraat van de Orde van Malta in. Er was al een (katholiek) Pools Grootprioraat dat door de annexatie van Polen in de Russische invloedssfeer was gekomen. Paul werd op 7 november 1798 door een aantal ridders tot gtrootmeester van de Maltezer Orde gekozen en stichtte daarop in 1798 ook een Russisch(-orthodox) Grootprioraat. Alexander I nam de titel niet over en drong aan op het kiezen van een katholieke grootmeester. In 1810 en 1811 werden de Russische grootprioraten weer ontbonden. zie het artikel:

De Republiek Rusland (1917)

[bewerken | brontekst bewerken]

De democratische regering van Kerenski stelde geen nieuwe orde in maar verleende de

en

in aangepaste vorm, dus zonder kronen op de adelaars of als verhoging.

De Sovjet-Unie (1917-1992)

[bewerken | brontekst bewerken]

Rusland, nu de SFSSR geheten was een van de vele republieken van de Sovjet-Unie. Rusland bezat geen eigen onderscheidingen.
Voor de Sovjet onderscheidingen, allen "socialistische orden" ; zie:

Rusland en de Russische Federatie (1992-)

[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 kwam een einde aan de terreur van de Sovjet-Unie en verklaarde Rusland zich onafhankelijk. Het parlement besloot nieuwe orden in te stellen en daarbij in de uitvoering en naamkeuze aan te sluiten bij de tsaristische tradities. In andere orden bleef het type van de socialistische orden herkenbaar.